Що таке хамам: ритуали, секрети і користь турецької лазні

Хамам – це турецька лазня, яка здавна вважається способом очищення не тільки тіла, а й душі. Сьогодні стародавня східна традиція пропонується кращими SPA-салонами в усьому світі. І не випадково! Адже процедура поєднує найприємніші ритуали, робить шкіру м’якою і гладкою, як оксамит, ніжною на дотик, як шовк. Тіло стимулюється і живиться, а душа наповнюється почуттям щастя, релаксом і медитацією. Що ж таке хамам, і чому цей ритуал такий особливий? Давайте дізнаємося.

Баня хамам
Східний ритуал хамам

Звідки походить хамам?

Цікаво, що турецька лазня не завжди була турецькою. Османи перейняли ритуал хамама у римлян, адаптувавши під свої культуру і потреби. Хаммам в традиційному сенсі – це місце зустрічей і очищення. Саме лазні були центром громадських зібрань і місцем для ведення переговорів у чоловіків. А жінки, в окремій секції, могли спокійно попліткувати і провести косметичні процедури для підтримки краси і зміцнення здоров’я.

Для хамама характерний інтер’єр в східному стилі. Зазвичай кімнати зроблені з натурального мармуру. З давніх часів цьому каменю приписують антибактеріальні властивості та заспокійливий і тонізуючий ефект на нервову систему через споглядання. Завдяки спеціальній системі, яка рівномірно розподіляє тепло по кімнаті, пар благотворно впливає на органи дихання і шкіру.

Цікавим є ще й той факт, що в турецьких лазнях не було басейнів через релігійні переконання. Мусульмани вважають, що стояча вода небезпечна – в ній живе джин. Ймовірно, це пов’язано з тим, що в теплих умовах вода є сприятливим середовищем для розвитку бактерій.

Історія хамаму
Турки-османи перейняли хамам у римлян

Класичний турецький хамам – це комплекс з трьох-чотирьох кімнат: джамекана (вестибюля), приміщення для купання з душовими, та харарета – найбільшої кімнати з температурою близько + 50oС і вологістю до 100%, де розташовані величезні лавки і високий теплий подіум з мармуру. Саме в цій частині лазні гості паряться і можуть скористатися послугами очищення шкіри, пілінгу і масажу. Іноді в хамамі є ще одна, прохолодна кімната кейф – місце для відпочинку і чаювання.

В Україні більшість парних hamam складаються з лаунж-зони і великої кімнати зі столом з підігрівом, де роблять масаж, пілінги та обгортання. Якщо ви вирішили вибратися в сауну або СПА, заходите на Покупон і вибирайте найвигідніші пропозиції зі знижкою в вашому місті.

Турецька баня
Класичний турецький хаммам – це цілий комплекс

Користь хамама для краси і здоров’я

Основні переваги турецької лазні для здоров’я в тому, що температура в приміщенні середня, а вологість висока. Це призводить до того, що тіло нагрівається поступово. Так поліпшується регенерація організму, особливо після важких тренувань, роботи або травм. Він ідеально підходить для людей, які багато займаються в спортзалі, тому що усуває м’язові навантаження і допомагає позбутися від молочної кислоти в організмі, знімає стрес і втому.

Перебування в турецькій лазні покращує кровообіг, а також позитивно впливає на процеси схуднення. Проведені дослідження довели, що систематичне перебування в хаммамі сприяє розщепленню жирових клітин, а значить – позбавленню від зайвих кілограмів і целюліту.

Також важливо, що хамам покращує обмін речовин, відкриває пори на шкірі і сприяє глибокому очищенню пор, виведенню токсинів з організму і видалення ороговілого шару епідермісу. Завдяки цьому шкіра очищається і правильно зволожується. Помірні парні процедури також зміцнюють серцево-судинну систему і покращують функціонування дихальної системи.

Хамам
Атрибути хамама

Класичні етапи хаммановского ритуалу

Хаммам – це цілий ритуал, що складається з декількох етапів. Основна мета – зволоження, очищення і живлення шкіри, повне розслаблення душі і тіла. Банна процедура складається з чотирьох основних етапів.

1. Парова лазня або сауна

Сауна допомагає відкрити пори і підготувати шкіру до глибокого очищення, позбавляє організм від токсинів і зволожує дихальні шляхи. За часом у когось процедура займає близько півгодини, комусь достатньо 12-20 хвилин. Коли піт конденсується на сухій шкірі, це означає, що очищення почалося, і тільки тоді ви можете перейти до наступного етапу.

Турецька парна хамам
У сауні йде підготовка шкіри до глибокого очищення

2. Очищення тіла за допомогою чорного мила

Мароканське мило в класичному виконанні – це паста з чорних оливок. Його наносять на шкіру, одночасно роблячи приємний масаж, більше схожий на погладжування. При цьому скрабування тіла часто проводять з використанням спеціальної рукавички Kessе – незмінний супутник пілінгу під час ритуалу турецької лазні. Рукавиця-мочалка Кесе може використовуватися самостійно, оскільки завдяки унікальній текстурі сама по собі володіє делікатним пілінговим ефектом. Вона розгладжує епідерміс і покращує кровообіг. Шкіра стає гладкою, пружною і еластичною. При постійному відвідуванні ця процедура значно зменшує целюліт. Хочете відчути результати турецької лазні? Загляньте в столичний Spa-клуб Alessandro, тут сеанс хамама казковий, немов «1000 і одна ніч».

 Рукавиця-мочалка Кесе
Очищення шкіри за допомогою мила

3. Обгортання з глиною Гассул

Наступним етапом процедури є нанесення живильної глини Гассул на все тіло. Це засіб – найдавніша косметика для відлущування і очищення, і традиційно використовується мароканськими жінками для догляду за собою. Цю глину використовували як шампунь, скраб, засіб для гоління. Вона багата мінералами, такими як магній, кремній, залізо, мідь і цинк.

Як маска для тіла, Гассул є важливим елементом ритуалу hamam – розгладжує і зміцнює шкіру, має здатність поглинати домішки і надлишки жиру, захищає епідерміс від пересихання, покращуючи його структуру. Це відмінний косметичний засіб для чутливої ​​і вугрової шкіри.

Ви можете нанести на тіло цей або інший засіб для обгортання, самостійно або замовити послугу масажиста (зазвичай для зручності гостей спа центри пропонують комплекс банних послуг). У другому випадку у вас є можливість повністю розслабитися і отримати максимальне задоволення від турецької сауни.

Обгортання з глиною Гассул
Поживна глина Гассул

4. Масаж з аргановою олією

За традицією ритуал закінчується масажем з аргановою олією (це ми вже вносимо свої корективи і часто беремо, що є під рукою), одним з найцінніших засобів по догляду за тілом. Так зване «рідке золото Марокко» – насправді найважливіший елемент ритуалу хамам.

Аргановое масло робиться шляхом холодного віджиму плодів аргани і має безліч корисних властивостей: має сильну антиоксидантну дію, завдяки чому сповільнюється процес старіння, зволожує (містить омега-3 і омега-9), зміцнює (завдяки вітаміну Е) і живить шкіру. Його можна використовувати як для подразненої і чутливої ​​шкіри, так і в боротьбі проти прищів. Масло аргани також є прекрасним косметичним засобом для обличчя (включаючи шкіру навколо очей і вій), підходить для догляду за волоссям і зміцнює нігті.

Масла для хамаму
Масаж з аргановою олією – завершальна стадія ритуалу хамам

У турецькій лазні можна проводити масаж різними техніками, однак він завжди дає максимальний ефект: стимулює організм виділяти ендорфіни, глибоко розслаблює і заспокоює. Східний масаж – ідеальне рішення для організму, втомленого від розумової роботи і фізичних зусиль, знижує нервову напругу, розслаблює м’язи і суглоби. Особливо рекомендують поєднувати хамам з пінним масажем – неймовірно повітряний і легкий ефект.

Крім того, завдяки акціям на Покупоні ви можете комплексно доглядати за своїм тілом, замовляючи супутні б’юті процедури по неймовірно вигідною ціною: обгортання, процедури для обличчя, шоколадний масаж і інші SPA-програми.

Процедури в хамамі
Пінний масаж – прекрасне доповнення до хамам

Протипоказання до турецької лазні

Високі температури в саунах можуть все-таки завдати шкоди певним групам людей. Наприклад, лазня заборонена вагітним, особливо на першому триместрі. За цей час організм жінки повинен звикнути до змін. Крім того, занадто висока температура підвищує артеріальний тиск, що негативно впливає на кровообіг у плода на всіх етапах вагітності.

Релакс в хамамі
Хамам – це справжній релакс для тіла і душі

Отже, при яких показаннях варто утриматися від хамама:

  • Шкірні захворювання (особливо гнійні, з виразками).
  • Менструація.
  • Вагітність.
  • Порушення щитовидної залози.
  • Гострі ревматичні захворювання.
  • Інфекції верхніх дихальних шляхів: застуда, грип, гострий астматичний стан.
  • Серцево-судинна недостатність, атеросклероз, прояви гіпертонії і інші хвороби серця, варикозне розширення вен.
  • Виразка шлунку і дванадцятипалої кишки.
  • Камені в нирках.
  • Вогнища інфекції (наприклад, зубна біль).
  • Захворювання центральної нервової системи.
  • Зловживання алкоголем і наркотиками.
  • Перший місяць до або після операції.
  • Наявність в тілі імплантів (наприклад, заміна тазостегнового суглоба).
  • Захворювання: венеричні, рак, епілепсія, геморой, діабет, глаукома, дальтонізм (рекомендується консультація лікаря).

Хаммам в домашніх умовах – як його зробити?

Ритуал турецької лазні стає все більш популярним в Україні і пропонується в кращих салонах краси, санаторіях і фітнес-центрах. Однак можна спробувати повторити процедуру вдома і домогтися схожого ефекту самостійно, у своїй ванній кімнаті. Все, що вам потрібно зробити, це правильно підібрати косметику, додати краплю ефірного масла і трохи фантазії.

Крок 1. Тепла ванна або душ замість парної лазні

Теплий душ або ванна, збагачена сіллю для ванн і ефірними маслами, замінять парову сауну, якщо зануритися в воду на 10-15 хвилин. Гаряча вода і пар пом’якшують епідерміс, відкривають пори, допомагають шкірі позбутися від токсинів.

Хамам вдома
Домашня ванна з сіллю і ефірними маслами замінить парну

Крок 2. Пілінг з натуральним милом і масажною рукавичкою

Цей етап є свого роду пілінгом – його мета м’яко, але ефективно видалити мертвий епідерміс, надати шкірі ніжність і рівний відтінок. На відміну від механічного пілінгу він не агресивний, тому його також рекомендують для чутливої ​​шкіри.

У домашніх умовах, замість чорного мила ідеально підійде натуральне традиційне турецьке мило із жмиху з оливок, яке ви можете купити на Покупоні за хорошою ціною з кешбеком. Турецьке мило має сильні очищуючі, розгладжуючі і антибактеріальні властивості. Тому воно відмінно підходить для глибокого очищення шкіри. Якщо ви не знайшли мило нуар – нічого страшного, ви можете замовити натуральне мило на основі олій, яке відмінно живить і насичує шкіру, є багатим джерелом ненасичених жирних кислот і вітаміну Е.

Натуральне мило для хамама
Турецьке мило з оливкової макухи

Розтирання масажною рукавичкою підсилює очищаючі властивості самого мила. Протягом декількох хвилин помасажуйте намилене тіло рукавичкою – від низу до верху, від п’ят до самої шиї. Якщо ви починаєте відчувати якийсь дискомфорт на шкірі, зменшіть тиск або зробіть свій перший хаммам без масажу рукавичкою. Обполосніть тіло теплою проточною водою.

Крок 3. Глиняна маска (очищення за допомогою глини)

Наступний етап – глиняна маска Гассул. Треба буде відміряти 6 чайних ложок глини Гассул в ємність, додати близько 12 чайних ложок води,та  ретельно перемішати. Нанесіть отриману пасту на шкіру і залиште приблизно на 5-10 хвилин. Змийте спершу теплою водою, потім злегка прохолодною (щоб закрити пори).

Для приготування суміші не використовуйте металевий посуд – найкраще підійде пластмаса або скло. Замість звичайної води ви можете додати гідролат дамаської троянди, який посилить поживний і заспокійливий ефект маски. Його можна купити в косметичному магазині, і навіть зі знижкою, якщо скористаєтеся промокодом від Покупона. Якщо у вас дуже чутлива шкіра – ви можете замінити мароканську глину, червоною або ще більш ніжною, білою. Або ж використовувати готові глиняні маски по догляду за тілом.

Глиняна маска для тіла
Глиняна маска Гассул очистить, наситить і заспокоїть шкіру

Крок 4. Самомасаж за натуральними маслами

Після глиняної маски залишилася остання стадія турецької лазні по-домашньому, тобто зволожуючий і живильний самомасаж. Для цього нагрійте арганову олію в руках, і, ніжно втираючи круговими рухами, розподіліть по всій поверхні тіла, включаючи шкіру обличчя. Залиште його на шкірі на кілька хвилин, а потім видаліть надлишки масла бавовняним рушником. Також до використання допускаються будь-які інші ефірні масла, наприклад, масло троянди, авокадо, апельсинове масло або екстракт виноградних кісточок, кунжутне, мигдальне. Можна використовувати готові засоби для масажу та мочалки-масажери.

Хамам
Зволожуючий і живильний самомасаж – завершальна стадія домашнього хамама

Крім класичних кроків у проведенні хамаму варто проявити фантазію і організувати собі вечір релаксу: включити приємну музику, запалити свічки, приготувати ароматний зелений чай.

Колись ритуал Хаммама був привілеєм знатної касти. У наш час будь-який бажаючий може насолодитися відвідуванням турецької лазні, адже сяюча шкіра як і раніше є показником успіху.

Спа-процедури в хамамі
Турецька лазня в салоні краси

Для відвідування турецької лазні не обов’язково летіти в Туреччину – відчути всю красу хамаму і насолодитися східними процедурами можна в одному із салонів краси вашого міста зі знижкою на Покупоні.

Пишіть в коментарях: чи любите ви турецьку лазню?

3 коментарів
  • Аника

    Много раз слышала о хамаме, что весьма полезная штука и не такая ядреная как русская/финская баня, но пока ни разу не пробовала. Интересно было почитать статью, хоть немного понять что к чему. Может все-таки как-то настроюсь и попробую)

  • Katie Skrypina

    Очень хочу в хамам, тут предлагают сделать похожие условия дома, но я то и в душ еле успеваю сбегать)) моя бравая команда из 2 детишек пытается вломиться в ванную, если я отсутствую больше, чем 10 минут ?

  • Тина

    Обожаю хамам! особенно с солевым пилингом и пенным массажем – ну просто белиссимо )

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *