Білгород-Дністровський та Аккерманська фортеця: що подивитись та де зупинитись

Білгород-Дністровський – справжня перлина Одеської області. Тут знаходиться славетна Аккерманська фортеця з багатою історією, розвалини античного міста, старовинні храми та ще багато інших цікавих пам’яток.

Збираючись на екскурсію до цього маленького містечка, приготуйтеся до великої кількості вражень. А редакція Покупону із задоволенням підкаже вам, що подивитись у Білгороді-Дністровському та його околицях, і де зупинитись з комфортом та приємними знижками до 60%.

Історія міста

Білгород-Дністровський – місто з давнім корінням. У середині першого тисячоліття до нашої ери тут заснували свою колонію стародавні греки – руїни Тіри, що колись процвітала, сьогодні можна побачити просто під фортецею. Кожного року сюди приїжджають археологи у пошуках дивовижних знахідок.

Руїни античного міста Тіри
Руїни античного міста Тіри

На початку нашої ери Тіра, як і багато які інші міста Північно-Західного Причорномор’я, потрапила під владу Римської імперії, але зберегла автономію. Історія благоденства цього маленького містечка завершилась після руйнівної навали варварів у ІІІ-ІV століттях.

Протягом свого існування поселення, яке ми зараз знаємо як місто Білгород-Дністровський, змінило чимало правителів і декілька імен. У ХІІІ столітті тут був розташований золотоординський Ак-Лібо, і саме у цей період стартувало будівництво славетної фортеці. Добудували її у XV столітті, коли місто вже сто років як відійшло до Молдавського князівства, уславившись під назвою «Монкастро» («біла фортеця») завдяки італійським купцям.    

Відома багатьом назва Аккерман, яка перекладається таким же чином, як і італійська Монкастро, з’явилась завдяки османам. Під їхньою владою місто знаходилось з 1484 по 1812 рік, коли фортеця разом із територією, яку тепер ми знаємо як Бессарабію, увійшли до складу Російської імперії. З 1919 по 1940 рік Білгород-Дністровський знаходився у Королівстві Румунія та звався Четатя-Албе.

Сьогодні Білгород-Дністровський – невелике містечко в Одеській області з багатою та насиченою подіями історією. Нагадують про неї стіни Аккерманської фортеці, до будівництва якої долучились золотоординці, молдавські князі та турки, та руїни античного міста Тіри.

Аккерманська фортеця

Білгород-Дністровська фортеця – те, без чого неможливо уявити собі місто та його історію. Саме цій міцній цитаделі зобов’язаний своїм існуванням та добробутом середньовічний Аккерман, а згодом – добре відомий нам сучасний Білгород-Дністровський.

Легенди та цікаві факти про Аккерманську фортецю

В історії будь-якої середньовічної фортеці є цікаві факти й таємничі легенди, які привертають увагу туристів значно сильніше, ніж офіційна історія. Білгород-Дністровська фортеця та її околиці – не виключення. Ось які цікаві легенди та факти бентежать уяву місцевих жителів та приїжджих: 

  • Розкопки Тіри – це не вся Тіра. Значна частина давньогрецького міста похована у товщі землі просто під фортецею та на берегах лиману, над яким здіймаються стіни цитаделі.
  • Османський мандрівник Евлія Челебі, описуючи Аккерманську фортецю, заявляв, що ніде (а мапа його подорожей була доволі великою!) не бачив настільки глибокого рову, як тут.
  • Зараз її за правом називають найбільшою фортецею з тих, що збереглись на території Східної Європи.
  • У радянські часи тут було знято 7 фільмів, зокрема знаменитий та улюблений багатьма «Капітан Немо».  
  • Якщо вірити усним переказам, у фортеці є три підземних ходи, які колись виходили у передмістя середньовічного міста. 
  • Згідно легенди, саме у Тірі дві тисячі років тому перебував у засланні римський поет Овідій, котрий потрапив в опалу за імператора Августа. Насправді, його було заслано у Томи (сучасна Констанца в Румунії), але це не завадило Катерині ІІ перейменувати одне з татарських поселень на березі Дністра на Овідіополь. Саме на честь цієї легенди також зветься одна з веж фортеці – вежа Овідія.  
  • Попередню легенду доповнює інша – про те, що Пушкін, гостюючи в Аккерманській фортеці під час південного заслання, саме тут написав свій славетний вірш «До Овідія». Вежу, в якій він немовби творив, звуть «пушкінською».   

Розваги в Аккерманській фортеці

Аккерманська фортеця – не просто старовинні стіни та вежі, наповнені духом історії, це ще й місце, де можна весело розважитись та задовольнити потребу у захоплюючому дозвіллі. 

На території фортеці ви знайдете:

  • Пізнавальні та цікаві екскурсії від гідів, які у деталях розкажуть вам, як, коли, ким і навіщо будували фортецю, що тут було до неї, і чому історія Білгорода-Дністровського – це важлива віха в історії України в цілому та Одеси зокрема.
  • Міні-музей тортур – просто тому, що яка ж середньовічна фортеця без музею тортур?
  • Стрільба з луку та арбалету для тих, хто хоче перевірити себе на влучність в автентичному антуражі.
  • Костюмовані фотосесії для тих, хто не хоче чекати, коли ж винайдуть машину часу, і готові просто тут і зараз убратися у середньовічний одяг та уявити себе вельможним паном або панною.
  • Сувенирні крамниці, з яких можна забрати додому строкатий магнитик на холодильник, керамічний посуд «під старовину», глиняний свисток, викарбувані на місці монетки тощо.  
  • Ковальські та керамічні майстерні, в яких унікальні ремісничі вироби виготовляються просто перед вашими очима.
  • Автентичні частування у середньовічному стилі: «телятина за генуезьким рецептом», «шия вепра» та інші не менш вражаючі гастрономічні вишуканості.     
  • Фестивалі та концерти. Щорічно на території Аккерманської фортеці відбуваються тематичні заходи, головною цікавинкою яких незмінно стають лицарські турніри: AKKERMAN FEST, музичний фестиваль «Фортеця», щорічний фестиваль історичної реконструкції «Білий бастіон». А у липні 2020 року тут планують провести масштабний середньовічний фестиваль «Форпост», який до цього проводили виключно у Кам’янці-Подільському.    

Графік роботи фортеці

Білгород-Дністровська фортеця працює без вихідних та свят.

У літній період – з 1 квітня по 30 вересня – потрапити всередину можна з 8:00 до 20:00, замовити екскурсію – з 9:00 до 17:00.

У зимовий період – з 1 жовтні по 31 березня – графік роботи фортеці залишається тим же, на екскурсію можна потрапити з 9:00 до 16:00.

Аби потрапити на територію фортеці, необхідно купити квитки.

Вартість входу:

  • Для дорослого – 80 грн.
  • Для студентів, курсантів та дітей від 6 до 16 років – 40 грн.
  • Для інвалідів 2 групи за наявності документу – 40 грн.

Ціни на групові екскурсії варіюються від 300 до 500 грн. Також, якщо ви є мешканцем Білгорода-Дністровського, то за умови пред’явлення паспорту з прописом вартість дорослого квитка буде дорівнювати 10 грн, дитячого – 5 грн.

Що ще подивитись у Білгороді-Дністровському

Повноцінна культурна програма – це те, що допоможе вам краще зрозуміти місто та запастись максимальною кількістю позитивних вражень, свіжих знань та крутих світлин на смартфоні. Розповідаємо, що потрібно обов’язково подивитись, якщо ви опинились у Білгороді-Дністровському. 

Розкопки античного міста Тіри

Поряд із Аккерманською фортецею ви обов’язково побачите територію, на якій здійснюються археологічні розкопки Тіри. Вони огороджені, і на них не можна заходити, однак стародавні руїни дуже гарно видно з оглядових майданчиків, тому перед відвідуванням фортеці ви можете затриматись біля входу та роздивитись залишки давньогрецької колонії.

Адреса: вулиця Адмірала Ушакова, 2В.

Підземна церква Іоанна Сочавського

Церкву збудовано у ХIV столітті над джерелом, яке, за легендами, має цілющі властивості та по сьогоднішній день користується великою популярністю серед віруючих.

Адреса: вулиця Шабська, 116Б.

Вірменська церква Успіння Пресвятої Богородиці та сарматський склеп

Збудована у XIV-XV столітті. Протягом свого існування її неодноразово добудовували та перебудовували, однак частково храм все ж таки зберіг свій первісний вигляд. Є прекрасним зразком середньовічної архітектури.

Сарматський склеп, який можна побачити тут же, у дворі, – це поховання ІІІ століття нашої ери. Його знайшли у піщаному кар’єрі відносно нещодавно, наприкінці ХХ століття, після чого перенесли, попередньо ретельно вивчивши, на територію вірменської церкви. 

Адреса: вулиця Кутузова, 1.

Білгород-Дністровський краєзнавчий музей

Місце, в якому вам розкажуть та покажуть історію міста в усіх подробицях. Захоплююча екскурсія та величезна кількість експонатів не залишать байдужими любителів історії та старовини.

Адреса: вулиця Пушкіна, 17.

Меморіал слави

Місце пам’яті для тих, хто хоче вшанувати героїчне минуле Білгорода-Дністровського. Меморіал було збудовано на честь воїнів, які загинули під час визволення міста у 1944 році.

Адреса: вулиця Леона Попова.

Грецька церква святого Іоанна Предтечі

На перший погляд може здатися, що це найзвичайнісінький храм, але історія його бере початок аж у ХІІІ столітті, коли на цьому місці грецькими купцями було збудовано дерев’яну церкву. У ХV столітті був споруджений кам’яний храм. Згодом його зруйновували та перебудовували, а у ХІХ столітті в нього з’явилась дзвіниця. Церква здалеку привертає увагу білосніжними стінами та синіми куполами, а з її території можна споглядати живописний краєвид Дністровського лиману.

Адреса: вулиця Леона Попова, 13.

У перервах між відвідуванням пам’яток обов’язково виникне питання, де поїсти. Не переймайтесь: у Білгороді-Дністровському вистачає затишних кафе, в яких можна покуштувати смачно та недорого. Пропонуємо вам зазирнути до стильного кафе «Де Пари» з вишуканою європейською кухнею на вулиці Перемоги, 3, або, якщо хочете розташуватись ближче до фортеці, до затишної кав’ярні «Пчелка» на Єврейській, 25 або кафе «Маэстро» на Московській, 13. 

Де зупинитись

Аби відпочинок був повноцінним та залишив тільки найкращі спогади, необхідне тимчасове житло, куди вам будет так приємно й радісно повертатися, як і додому. Це значить, що воно повинне бути комфортним, затишним, у гарному районі, а ще – доступним. І саме завдяки знижкам від Покупону до 60% ви зможете не тільки зручно влаштуватися, але й непогано заощадити. 

Максимально близько до Білгорода-Дністровського і Шабо розташована Затока, в якій є чимало симпатичних і затишних готелів для приємного відпочинку. З Затоки до Аккермана їхати всього близько півгодини на машині.

«Адам і Єва» 

Готельний комплекс «Адам і Єва» створений для сімейного та романтичного відпочинку, тут на вас чекають комфортабельні номери, сауна, спортивний майданчик і чисті пляжі під боком.

З сертифікатом Покупону за 699 грн замість 1300 грн ви отримаєте:

  • 3 дні відпочинку для двох в номері напівлюкс трьох-чотиримісний.
  • Користування дитячим майданчиком.
  • Wi-Fi на всій території готелю.
  • Можливість продовжити відпочинок за бюджетною ціною, підсумувавши сертифікати.
адам і єва готель
адам і єва

«Пальма»  

Готель «Пальма» – максимально комфортний і затишний, розташований в 300 метрах від моря, так що для літньої відпустки – саме те.

З сертифікатом Покупону за  839 грн замість 1200 грн ви отримаєте:

  • 3 дні проживання для двох в номері люкс однокімнатний двомісний, можна довше, підсумувавши сертифікати.
  • Користування парковкою.
  • Wi-Fi по всій території комплексу.
  • Дозвілля на дитячому майданчику.
пальма затока
готель пальма

«Кардинал»  

База відпочинку «Кардинал» – чудова місцинка, яка порадує навіть найвимогливіших. Тут є все необхідне для комфортної відпустки: затишні і дуже зручні номери, тінистий дворик, басейн, кафе-бар і дитячий майданчик.

З сертификатом Покупона за 1679 грн замість 2400 грн ви отримаєте:

  • 4 дні відпочинку для двох в номері стандарт.
  • Відвідування басейну.
  • Відпочинок на шезлонгах біля басейну.
  • Дозвілля на дитячому майданчику.
  • Користування мангалами (дрова чи вугілля можна придбати в магазині).
  • Wi-Fi.
  • Всі податки і збори.
  • Можливість продовжити відпочинок за бюджетною ціною, підсумувавши сертифікати.
кардинал затока
готель кардинал

«Південний Берег»

Готель «Південний Берег» – зручний варіант для відпочинку великою компанією, сім’єю або удвох. На затишній, добре облаштованій території є шезлонги і гамаки, номери комфортні і світлі, є необхідна побутова техніка.

З сертифікатом Покупону за 1600 грн замість 2000 грн ви отримаєте:

  • 3 дні проживання для двох в двомісному номері, але можна довше, підсумувавши сертифікати.
  • Користування спільною кухнею і терасою.
  • Відпочинок на дитячому майданчику.
  • Місце на приватній парковці.
південний берег затока
південний берег

«Сімейний відпочинок» 

Міні-готель «Сімейний відпочинок» – дуже симпатична будівля, в якій поєднуються європейські і східні стилістичні мотиви. Світлий інтер’єр просторих кімнат навіює асоціації з середземноморськими віллами, номера радують комфортом, а на території готелю красиво і чисто.

З сертифікатом Покупону за 1275 грн замість 1700 грн ви отримаєте:

  • 3 дні відпочинку в номері економ для двох.
  • Wi-Fi і кабельне телебачення.
  • Користування терасою з дитячим майданчиком і меблями ротанга.
  • Відпочинок в зоні барбекю.
готель сімейний відпочинок
сімейний відпочинок затока
сімейний відпочинок

«Promenad II»

Готельний комплекс «Promenad II» закликає до максимального релаксу. Тут є все, без чого складно уявити відпочинок біля моря: басейн, власний пляж з шезлонгами, просторі світлі апартаменти. Замовляйте!

З сертифікатом Покупону за 1899 грн замість 2600 грн ви отримаєте:

  • 3 дні відпочинку в апартаментах для сім’ї до чотирьох.
  • Користування дитячим майданчиком на вулиці.
готель Променад
готель Променад Затока

«Гармонія» 

З готелю «Гармонія» не хочеться їхати. Як не продовжити відпустку на кілька днів у місці, де є приватний пляж з розвагами, озеро, фонтани і тінисті алеї, кафе-бар, масажний кабінет і шикарний вид на море прямо з вікон номера?

З сертифікатом Покупону за 1649 грн замість 2200 грн ви отримаєте:

  • 3 дні проживання для двох в номері стандарт-комфорт двомісний.
  • Місце на парковці.
  • Користування дитячим майданчиком.
  • Wi-Fi на території готелю та в номерах.
  • Можливість продовжити відпочинок за бюджетною ціною, підсумувавши сертифікати.
готель Гармонія
Гармонія в Затоці

«Горний Орел» 

Пансіонат «Гірський Орел» – це місце, де можна влаштувати незабутній відпочинок в компанії друзів, у колі сім’ї або наодинці з собою. На гостей чекають 50 номерів різних категорій, максимум зручності і смачна домашня їжа.

З сертифікатом Покупону за 1189 грн замість 1400 грн ви отримаєте:

  • 3 дні відпочинку для двох у дерев’яному будиночку, але можна довше, підсумувавши сертифікати.
  • Триразове харчування в їдальні для кожного відпочиваючого.
  • Відпочинок на пляжі.
  • Дозвілля на дитячому майданчику.
  • Релакс в альтанках.
  • Футбольне та волейбольне поле.
  • Wi-Fi на території пансіонату.
Горний Орел
готель Горний Орел

Більше пропозицій по відпочинку в Затоці зі знижками до 60% дивіться тут, а щоб не нудьгувати, обов’язково почитайте, чим зайнятися і що подивитися в Затоці.

Чимало крутих готелів є і в Одесі, хоча вона і далі від Білгорода-Дністровського, ніж Затока. Особливо вони підійдуть, якщо ви хочете зупинитися в Одесі, щоб з неї виїжджати на екскурсії по області.

«Зелений кампус»  

База відпочинку «Зелений кампус» – це симпатичний комплекс для сімейного відпочинку на 16-й станції Великого Фонтану, з відкритим басейном, затишним двориком і дитячим ігровим майданчиком.

З сертификатом Покупона за 1785 грн замість 2100 грн ви отримаєте:

  • 3 дні відпочинку для двох в номері стандарт.
  • Сніданки.
  • Релакс у відкритому басейні, на шезлонгах під парасольками.
  • Плавання в дитячому басейні.
  • Користування барбекю.
  • Дозвілля в зоні відпочинку.
  • Для наймолодших – дитячий майданчик.
  • Wi-Fi на території готелю.
  • Можливість продовжити відпочинок за бюджетною ціною, підсумувавши сертифікати.
готель зелений кампус
зелений кампус

«Морський 4*»

Готель «Морський» знаходиться всього в 5 кілометрах від історичного центру Одеси і в 100 метрах від пляжу Аркадія. Покращені номери обладнані сучасною технікою, інтер’єри розташовують до комфортного відпочинку. На території комплексу є сауна, масажний кабінет, ресторан, бар і видова тераса.

З сертифікатом Покупону за 1749 грн замість 2795 грн ви отримаєте:  

  • 2 дні відпочинку для двох в номері стандарт, можна більше, підсумувавши сертифікати.
  • Сніданки для двох (шведський стіл).
  • Плавання в критому басейні.
  • Користування тренажерним залом.
  • Місце на приватній парковці.
  • Wi-Fi на території готелю.
морський
готель морський

«For You» 

Міні-готель «For You» – це розкішний відпочинок європейського рівня за доступною ціною. Номери в комплексі відрізняються просторістю і стильними інтер’єрами, а на даху готелю розташована тераса з басейном і чудовим панорамним видом на Чорне море.

З сертифікатом Покупону за 1755 грн замість 2115 грн ви отримаєте:

  • Проживання для двох в номері покращений стандарт.
  • Ранній заїзд/пізній виїзд (можливий за умови наявності вільних номерів та за погодженням з адміністрацією готелю).
  • Плавання в басейні.
  • Wi-Fi на території готелю.
  • Додаткове розміщення: дитяче ліжечко надається безкоштовно для дітей до 3 років.
готель фо ю одеса
одеса фо ю
готель фо ю

«Raziotel Marenero»

Готель «Raziotel Marenero» в Одесі втілює в собі всі уявлення про комфортний відпочинок. Номери зі зручними меблями і сучасною технікою, смачна кухня, бар і крутий сервіс – що може бути краще?

З сертифікатом Покупону за 993 грн замість 1169 грн ви отримаєте:

  • 2 дні проживання для одного в номері стандарт.
  • Сніданки «шведська лінія».
  • Wi-Fi.
  • Користування парковкою.
Маренеро
готель Маренеро в Одесі

«Aqua Paradise»

Spa-комплекс «Aqua Paradise» – не просто готель, а справжній релакс-центр, з басейном, лазнями і сауною, інфрачервоною кабіною і зимовим пляжем. Комплекс розташований в 4 хвилинах ходьби від пляжу, тому є ідеальним місцем для літнього відпочинку.

З сертификатом Покупона за 399 грн замість 660 грн ви отримаєте:

  • День SPA-відпочинку на двох.
  • Басейн, наповнений артезіанською водою (250 кв. метрів).
  • Зимовий пляж з комфортними шезлонгами і морською галькою.
  • Купіль з холодною водою.
  • Гідромасажні басейни (джакузі).
  • Кардіо-тренажери.
  • Приватна парковка.
  • Wi-Fi.
аква парадайз
готель аква парадайз

Більше пропозицій по Одесі зі знижками до 60% дивіться тут.

Як дістатись Білгорода-Дністровського

З Одеси до Білгорода-Дністровського можна доїхати кількома способами: електричкою зі станції Одеса-Головна ви дістанетесь цілі приблизно за 2 з половиною години, рейсовим автобусом – за дві, машиною – за 1,5-2 години. Ідеально, яко у вас є, що почитати дорогою, адже мережа за межами міста часто погано ловить.

Мапа маршруту з Одеси до Аккерману:

 

Ще легше та швидше дістатись Білгорода-Дністровського із Затоки. Перший спосіб – ви, знову ж таки, можете сісти на електричку на станції «Бугаз» та доїхати до міста менше, ніж за півгодини, другий спосіб –  добратися машиною примірно за той же час, але не прив’язуючись до розкладу залізничного транспорту. 

Мапа маршруту з Затоки до Аккерману:

 

Цікаві місцини поблизу

Подорож до Білгорода-Дністровського можна поєднати з відвідуванням багатьох інших цікавих місць та пам’яток, особливо якщо ви взяли відпустку на кілька днів та хочете отримати якомога більше вражень. 

Центр культури вина Шабо

Справжній рай для тих, хто полюбляє гарне вино, усього в 10 км від Білгорода-Дністровського. Тут на вас чекає захоплюючий екскурс до історії виноробства та посвячення у технологічні тонкощі, багата експозиція в музеї вина, дегустація найкращих сортів благородного напою та можливість придбати пляшечку шабського (а може, дві чи три?) в якості пам’ятного сувеніру. 

Адреса: Шабо, вулиця Швейцарська, 10.

Європейська сироварня в Шабо

До гарного вина – гарний сир, тому наполегливо радимо вам доповнити винний післясмак в Європейській сироварні. Швейцарська гауда, гауда із зеленим песто, гауда з квітами лаванди, рікотта, брюност, халумі та інші різновиди сирів – все це розмаїття виготовлено з допомогою високоякісних технологій та автентичного голандського обладнання. Варто спробувати!  

Адреса: Шабо, вулиця Швейцарська, 20.

Санжейський маяк

Улюблене місце художників та просто романтиків знаходиться у 45 км від Білгорода-Дністровського. Сюди приїжджають за натхненням, красивими світлинами та гарним настроєм. Свіже морське повітря, природа навколо та маяк, який начебто зійшов зі старовинної листівки – ідеальний рецепт для емоційного перезавантаження.

Маяк має багату історію: в далекому XVIII столітті тут стояла охоронна вежа, нізніше її добудували, й на початку ХХ століття внаслідок оповзню вона впала в море. Сучасний маяк спорудили у 1956 році, в 2010-му перенесли на 80 метрів вглиб від морського узбережжя через обвали ґрунту, що й подалі тривали. 

Адреса: село Санжейка, Овідіопольський район.

Приморські сходи в Черноморську

Міні-версія Потьомкінських сходів в Одесі користується особливою популярністю серед туристів та мешканців Одеської області, що приїжджають до чистого та затишного Чорноморську. Тут ви побачите білосніжну колонаду, Обеліск слави, а зі сходів вам відкриється приголомшливо красиве синє море. Якщо ви шукаєте, де поїсти поблизу, то поруч з цими пам’ятками є кафе «Citi», а за наявності бажання затриматись в місті на більш тривалий термін не забудьте скористатись знижками Покупону до 35% на проживання в кращих готелях Чорноморська

Плануєте з’їздити до Білгорода-Дністровського? Чи вже бували там? Діліться планами та враженнями в коментарях!

2 коментарів
  • Артем

    Был недавно в Аккерманской крепости, очень красивое место. Стоит того, чтобы заехать, если отдыхаете где-то поблизости.

  • Алена

    Хоть это и очередная крепость в моем туристическом опыте, но Аккерманская крепость впечатляет, могущественное сооружение с интересной историей, но еще больше впечатляет “неофициальная” история и слухи) Мы ездили сюда с семьей и отлично провели время, есть на что посмотреть, чему удивится и просто развлечься.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *