Алергія на сонце: причини і чим лікувати фотодерматит

Літо, сонце, чил біля басейну або в горах… Що може бути приємнішим за пляжний відпочинок або релакс за містом, на природі? Однак, довгоочікувана відпустка може бути затьмарена несподіваною реакцією шкіри на ультрафіолет – сонячною алергією. Шкіру на тілі та обличчі раптом вкриває висип, почервоніння, які сильно сверблять, і перебування на сонці стає проблематичним. Що робити при появі таких симптомів, чи можна позбутися алергії та перетворити сонце з ворога на союзника – розповість BlogPokuponTeam.

Акції
Виграй літній відпочинок на віллі «Оберіг» у Східниці
Східниця (Львівська область), Бориславська вулиця, 30
-0%
0 грн
20 грн
Виграй SPA відпочинок на День Конституції у Буковелі
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 338
-0%
0 грн
20 грн
Показати всі
38 акцій

Ще більше літніх розваг зі знижкою до 70% шукайте у розділі «Літній відпочинок».

Що таке і як проявляється алергія на сонце

Алергія на сонце, також відома як фотодерматит або фотоалергія, є реакцією організму на вплив сонячних променів на шкіру. 

Існують кілька форм алергії на сонце:

  1. Поліморфна світлова екзантема (ПСЕ) – найпоширеніша форма алергії на сонце. Вона проявляється у вигляді червоних висипань на відкритих ділянках шкіри, таких як обличчя, шия, руки і ноги. ПСЕ зазвичай виникає внаслідок впливу ультрафіолетових (УФ) променів на шкіру, особливо після тривалої відсутності сонячної експозиції.
  2. Фотоалергічний дерматит. У цьому випадку шкірна реакція викликається не тільки УФ-променями, а й певними речовинами, відомими як фотосенсибілізатори. Ці речовини, здатні підвищувати світлочутливість шкіри, можуть міститися в деяких лікарських препаратах, косметичних засобах, парфумерії або сонцезахисних засобах. Під час контакту з УФ-променями вони можуть викликати алергічну реакцію на шкірі.
  3. Генетичні форми алергії на сонце. Рідкісні генетичні порушення, такі як спадкова поліморфна світлова екзантема і сонячний уртикарій, можуть призвести до підвищеної чутливості до УФ-променів і розвитку алергічних реакцій на сонце.

Алергія на сонце найчастіше проявляється у вигляді фотодерматозу з такими симптомами:

  • сверблячі почервоніння і висипання на шкірі;
  • дрібні прищі, найчастіше на відкритих ділянках обличчя (на лобі, повіках, біля носа), шиї, грудях, на поверхні плечей, рук і ніг; 
  • шкірний висип у вигляді кропив’янки з набряками і пухирями, які поширюються і на ділянки тіла, закриті одягом.

Симптоми сонячного дерматиту можуть виникати практично миттєво, протягом 20-30 секунд перебування на сонці, а можуть проявитися і через триваліший час – від кількох годин до кількох днів. Літня спека – найбільший пік, але шкіра може реагувати і взимку, під час відпочинку на гірськолижних курортах, і у весняний період.

Так виглядає шкіра з симптомами сонячної алергії
Так виглядає шкіра з симптомами сонячної алергії

Крім висипань, кропив’янки на шкірі, сонячна алергія може проявлятися на очах. Симптоми досить неприємні:

  • почервоніння слизової;
  • світлобоязнь;
  • сльозотеча;
  • шкіра навколо очей набрякає;
  • в подальшому може розвинутися кон’юнктивіт, кератит та інші хвороби органів зору.
Почервоніння слизової через алергію на сонце
Почервоніння слизової через алергію на сонце
Акції
Обстеження у дерматолога у центрі «Велес»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 13В
-64%
600 грн
239.0 грн
Консультація дерматолога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-43%
490 грн
279 грн
Показати всі
17 акцій

Причини алергії на сонце

Як і будь-яка алергія, реакція на сонце є імунною відповіддю організму на дію алергену. Особливо вразливі маленькі діти: їхня імунна система тільки формується і може не справлятися з підвищеним навантаженням.

Алергія у дітей на сонце

Основні причини і фактори, які викликають розвиток алергії на сонце:

  1. Зовнішні (екзогенні) причини – використання косметики, парфумерії, лікарських препаратів, харчові добавки-підсолоджувачі, до складу яких входять речовини, що провокують фотодерматит. Перш ніж приймати ті чи інші ліки або наносити косметику, уважно прочитайте інструкцію і склад. Викликати алергію на сонце можуть:
  • діуретики, антибіотики, нестероїдні протизапальні препарати (ібупрофен, диклофенак), антидепресанти, ліки від діабету, оральні контрацептиви;
  • косметичні засоби, що містять борну кислоту, сполуки ртуті, ефірні олії (бергамотова, кедрова, лаймова, сандалова), віддушки.
  1. Наявність в анамнезі захворювань печінки, органів травлення, порушень в роботі імунної системи, а також дефіцит корисних речовин, наприклад, Омега-3 або вітамінів групи В. Ці внутрішні (ендогенні) причини провокують розвиток таких захворювань, як порфирія, сонячна екзема, сонячний свербіж, поліморфний фотодерматит та пігментна ксеродермія. 

Правильна діагностика, адекватне лікування, поповнення нестачі потрібних вітамінів дасть змогу знизити симптоми алергії і навіть остаточно вилікувати її. Скористайтеся акціями від Покупона: отримайте консультацію дерматолога, здайте аналізи, перевірте вітамінний баланс зі знижкою до 70%. Відгуки про якість послуг від реальних клієнтів зібрані на Покупоні з усього інтернету – так ви зможете знайти для себе найкращого фахівця.

  1. Вже наявна у людини харчова алергія (на горіхи, шоколад, каву). 
  2. Контакт з рослинами, що містять речовини, які у поєднанні із сонячним світлом дають алергічний ефект (фотофітодерматит). Таку реакцію провокують трави: петрушка, пастернак, осока, деревій. Прояви на шкірі: почервоніння, набряки і бульбашки, що сверблять і викликають печіння, гіперпігментація.
  3. Наявність татуажу на шкірі, недавнє проходження пілінгу або лазерної епіляції: під впливом сонячних променів ці процедури можуть спровокувати алергічну реакцію – будьте уважні до рекомендацій косметологів. Зловживання штучною засмагою в солярії теж провокує реакцію на ультрафіолет, так само, як і часте і тривале перебування на сонці в години його підвищеної активності – з 12.00 до 16.00, ще й без сонцезахисного крему.
Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
90 акцій

Хто в групі ризику

Деякі категорії людей більш схильні до алергічних проявів:

  • Люди з першим фототипом шкіри – світлошкірі, світло- або рудоволосі: їхня шкіра майже зовсім не засмагає, зате алергія на сонце у них виникає часто.
  • Діти до 3-х років.
  • Люди, близькі родичі яких страждають на сонячну алергію (спадковий фактор).
  • Літні люди, які мають хронічні захворювання.
  • Жінки в період вагітності: захисні функції організму знижуються, а шкіра стає більш чутливою до сонячних променів.
Алергія на сонце при вагітності
Алергія на сонце при вагітності
Акції
Обстеження у дерматолога в «Країна Здоров'я»
Васильків (Київська область), Грушевського вулиця, 26
-31%
550 грн
379.0 грн
Обстеження у дерматолога у центрі «Файно Мед»
Київ, Жилянська вулиця, 74
-65%
550 грн
299.0 грн
Показати всі
13 акцій

Чим лікувати алергію на сонце: ліки і методи народної медицини

У разі виявлення у дорослого або дитини симптомів алергії на сонце варто одразу звернутися до лікаря для уточнення діагнозу та призначення лікування. Це може бути сімейний лікар (терапевт, педіатр), алерголог, дерматолог, офтальмолог.

Якщо з’ясується, що ви приймаєте таблетки, до складу яких входять речовини, що провокують алергію, то лікар відкоригує лікування, призначивши вам інші ліки.

Після огляду і, за необхідності, додаткового обстеження – аналізів, імунограми, УЗД лікар призначає лікування, а зі знижками Покупона це можна зробити в рази дешевше.

Лікування алергії на сонце
Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Лікування фотодерматозу

Лікувати фотодерматоз можна різними засобами: зовнішніми – змащувати уражені ділянки, а також приймати препарати перорально. 

Мазь від алергії на сонце

Найбільш ефективними для зняття симптомів та лікування фотодерматозу є наступні засоби:

  • антигістамінні препарати – зменшення набряку, свербежу;
  • мазі і креми із вмістом цинку, ланоліну та метилурацилу – прискорюють загоєння, захищають від дії ультрафіолету, запобігають опікам;
  • гормональні препарати – мазі і гелі, що містять кортикостероїди (призначають при важких формах сонячної алергії);
  • вітамінні комплекси (вітамін С, вітаміни групи В, Е, нікотинова кислота) – якщо є вітамінодефіцит: для підтримки імунітету, прискорення регенерації шкіри;
  • прийом сорбентів (полісорб, ентеросгель) в поєднанні з рясним питтям.

Усі медпрепарати, їх дозування призначаються лікарем. Не займайтеся самолікуванням, під час якого можна нашкодити здоров’ю, адже деякі препарати мають серйозні побічні ефекти.

Якщо у вас немає можливості проконсультуватися з лікарем, в першу чергу, слід обмежити перебування на сонці. 

Полегшити симптоми запалення та свербежу допомагають народні засоби, які можна застосувати в домашніх умовах:

  • Овочеві компреси: кашку з огірка або картоплі, приготовану на тертці, або відбите листя капусти прикладати до запалених ділянок шкіри, тримати півгодини. 
Картопля проти алергії на сонце
  • Ванна з чистотілу: траву подрібнити, в кількості 1 склянку залити 4 л води, довести до кипіння, настоювати протягом години, вилити в наповнену водою ванну. Приймайте ванну 10-15 хвилин.
  • Спиртова настоянка полину – продається в аптеці, а можна приготувати в домашніх умовах. Застосовується зовнішньо, надає протизапальну і спазмолітичну дію. Рецепт: траву подрібнити, покласти в літрову банку, залити спиртом, настояти протягом 3 днів. Протирати ділянки, покриті висипом.
  • Холодні компреси з настоєм календули або чистотілу.
Чистотіл допомогає проти алергії на солце
Акції
До 20 відвідувань соляної кімнати у «Дана-Віта»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 13В
-52%
750 грн
359.0 грн
Комплекси аналізів у мережі «HealthyLab»
Київ, В'ячеслава Чорновола вулиця, 27А
-30%
200 грн
139.0 грн
Показати всі
3 акцій

Лікування проявів сонячної алергії на очах

При реакції очей на сонячне світло застосовують такі засоби:

  • гіпоалергенні вітамінні краплі для очей – для активізації енергетичних і обмінних процесів в оболонках очей, а також додаткового зволоження: Корнерегель, Віт-А-С, Хилокомод.
  • носіння сонцезахисних окулярів з високим ступенем захисту від дії УФ-променів.
Сонячні окуляри допомогают уникнути симптомів алергії на сонце
Акції
Обстеження у офтальмолога в «Abbe Optic»
Киев, Велика Васильківська, 131
-45%
790 грн
434 грн
Обстеження офтальмолога у «Zorko»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 46
-37%
550 грн
349 грн
Показати всі
11 акцій

Як запобігти алергії на сонце: профілактика

Безумовно, сонячне світло необхідне для здоров’я організму. Під впливом ультрафіолетових променів відбувається вироблення вітаміну D, який допомагає засвоювати кальцій (а це – здоров’я опорно-рухового апарату). Сонце стимулює обмінні процеси, покращує і стабілізує циркуляцію крові, благотворно впливає на імунітет, загальне самопочуття і настрій. 

Як запобігти алергії на сонце: профілактика

Розвитку алергії допоможе запобігти дотримання нескладних правил профілактики і використання захисних засобів:

  • На пляж краще ходити вранці з 8 до 12 години або ввечері з 16 до 19 години – у цей час сонце найменш активне.
  • У спеку віддавайте перевагу одягу з натуральних матеріалів (бавовна, льон).
  • Обмежуйте перебування на відкритому сонці: не більше 10-20 хвилин, потім ховайтеся в тінь.
  • Користуйтеся сонцезахисними засобами з високим рівнем захисту SPF. Крем, бальзам або спрей необхідно наносити регулярно, згідно інструкції.
  • Для захисту від сонця користуйтеся пляжною парасолькою, носіть головний убір і сонцезахисні окуляри.
Акції
Від 2 ночей в «Asiya Hotel» біля моря в Одесі
Одеса, Семена Яхненка вулиця, 10А
-25%
2000 грн
1499.0 грн
Від 1 ночі зі сніданками у «Aqua Paradise» в Одесі
Одеса, Южносанаторний провулок, 2/2
-25%
3200 грн
2400.0 грн
Показати всі
15 акцій

Читайте також:
✔️Як вибрати сонцезахисний крем
✔️Як правильно засмагати без шкоди для шкіри
✔️Все про безпечну і красиву засмагу в солярії
✔️Куди поїхати на море в Україні
✔️Відпочинок у Карпатах влітку: найкращі готелі
✔️Найкращі комплекси з відкритим басейном у Києві
✔️Буковель: розваги та визначні пам’ятки 

Сподіваємося, наші поради допоможуть подружитися із сонечком, і алергія буде вам не страшна. Бажаємо вам радісного перебування на свіжому повітрі та будьте здорові! :)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *