Судоми у ногах: симптоми, причини виникнення та методи лікування

Спазми і судоми в ногах – досить поширена проблема, причина якої може критися як в банальному незбалансованому харчуванні, так і в серйозних захворюваннях. Ви напевно знаєте, як це, коли ногу судомить, раз хочете дізнатися, від чого виникає такий симптом, і як можна швидко позбутися різкого пронизуючого болю.

Чому виникають судоми, які хвороби провокують м’язові скорочення, причини спазмів при вагітності, як лікувати судоми і що робити при раптовому скороченні м’язів — на ці та інші питання ви отримаєте відповіді з нашої статті. 

Симптоми та види судом 

Судоми — одна з найчастіших реакцій організму на негативний вплив різного роду захворювань. Це неконтрольовані, раптово виникаючі скорочення м’язів, які бувають локальними — задіяний один м’яз, або генералізованими — у патологічному процесі бере участь група м’язів. Виникають судоми як у денний час, так і вночі під час сну. Найчастіше атаці судомних скорочень піддаються ноги — пальці, стопи та м’язи задньої частини ікри, задня та передня поверхня стегна. 

Судоми у ногах створюють різкий біль та дискомфорт
Судоми у ногах створюють різкий біль та дискомфорт 

За тривалістю та характером спазмів судоми ділять на 4 види:

  • Клонічні — ритмічні скорочення м’язів можуть швидко чергуватися з розслабленням. Скорочення дрібних м’язів у такому випадку характеризують як тік і відчувається як дрібне тремтіння з напругою. 
  • Міоклонічні — ритмічні та неритмічні посмикування м’язів, наприклад, здригання при різких звуках. Характер міоклонічних судом безболісний. 
  • Тонічні — м’язи спазмуються тривалий час без розслаблення. Такі спазми ми часто відчуваємо і знаємо як «ногу звело».
  • Тоніко-клонічні включають у себе два різновиди, які наступають одночасно — сильна напруга різко переходить у тремтіння м’язів.

Судоми можуть виникати в будь-якому віці. Так, наприклад, у дітей м’язові спазми можуть бути викликані високою температурою (38 і вище), вірусною або бактеріальною інфекцією, прорізуванням зубів. До 5-ти років років діти переростають такі судоми.

Виникнення фебрильних судом у дітей часто викликано високою температурою
Виникнення фебрильних судом у дітей часто викликано високою температурою

У дорослих людей на виникнення судом можуть впливати різні чинники, починаючи від способу життя і закінчуючи низкою захворювань. 

Причини виникнення судом

Іноді м’язові судоми не несуть ніякої небезпеки та є нешкідливими скороченнями м’язів у результаті їх перевтоми після тренування або нестачі мікроелементів, а можуть, навпаки, сигналізувати про серйозні порушення у роботі організму. Отже, найпоширеніші фактори, що провокують спазми та судоми.

Соматичні захворювання

Коли в організмі неправильно працює один механізм — порушується робота всієї цілісності, так і судоми є проявом багатьох соматичних захворювань, таких, як:

  • гормональний збій при зайвій вазі;
  • поперечна плоскостопість;
  • цукровий діабет;
  • хвороби печінки та нирок;
  • захворювання крові;
  • порок серця і патологія магістральних судин,
  • уремія;
  • епілепсія, еклампсія та інші неврологічні порушення.

У літніх людей часто причиною судом може бути атеросклероз та ендокринні проблеми, а також хвороба рухових нейронів та периферична невропатія.

При всіх можливих захворюваннях, нерідко причина виникнення судом у нижніх кінцівках — варикозне розширення вен. За даними ВООЗ це захворювання периферичних судин діагностується у 28-35% жінок і у 10-20% чоловіків працездатного віку. Найчастіше в групі ризику знаходяться люди, які: 

  • страждають надмірною вагою;
  • ведуть малоактивний спосіб життя, або, навпаки, силові тренування займають більшу частину часу;
  • піддаються довготривалим статичним навантаженням на стопи; 
  • віддають перевагу взуттю на високих підборах — у такому положенні основна маса тіла припадає на пальці ніг, у той час як повинна рівномірно розподілятися по всій стопі;
  • тривалий час приймають гормональні протизаплідні засоби;
  • мають спадкову схильність до захворювання.
Варикозне розширення вен – захворювання, яке все більше вражає працездатне населення
Варикозне розширення вен – захворювання, яке все більше вражає працездатне населення

Загроза захворювання венозних судин полягає у тому, що варикоз себе проявляє не відразу, а коли симптоми стають більш вираженими:

  • набрякають ноги у другій половині дня ближче до вечора;
  • виникає сильний біль у ногах, а від неї дискомфорт при ходьбі;
  • періодично настає м’язовий спазм;
  • частий або постійний свербіж та печіння у м’язах;
  • стають явно помітними венозна сітка та судинні зірочки;
  • бувають часті нічні судоми литкових м’язів.

Хвороба венозних судин ніколи не протікає безслідно для організму і може дати різного роду ускладнення:

  • Виникнення венозного тромбу, який може переміщатися у легеневу артерію і викликати легеневу емболію. Небезпека полягає у можливому летальному результаті. Але біда не приходить одна — виникнення одного тромбу може спровокувати утворення ще декількох — тромбофлебіт (поширена хвороба у літньому віці). 
  • Набряки — через постійний тиск вода починає надходити у тканини навколо серця — це відбувається через неправильну роботу вен та застій рідини у ногах.
  • Зовнішня кровотеча — це пов’язано з тонкими стінками варикозних вен, які лопаються під тиском.
  • Трофічні виразки — досить рідкісне ускладнення, але вкрай небезпечне. Через стоншування та сухість шкіри навколо варикозних вен формуються ділянки шкіри, які кровоточать та не загоюються. Якщо проблему вчасно не усунути, патологія буде поширюватися та займати великі ділянки шкіри.

Існує думка, що при варикозі підвищується ризик інсульту або інфаркту, але це лише міф, оскільки хвороба вражає вени, і ніяк не впливає на дисфункції артеріальних судин. Як ми вже говорили, варикоз — захворювання, яке може довго себе не проявляти, але як відомо, своєчасне виявлення недуги збільшує шанси на успішну боротьбу з хворобою. При наявності вищезазначених симптомів рекомендується звернутися до лікаря- флеболога і провести комплексну діагностику, що включає доплер (узд) судин і аналіз крові, що дозволяє визначити рівень її густоти. Все це ви можете зробити з хорошою знижкою Покупона в одній з кращих клінік вашого міста – переходьте за посиланнями і обирайте відповідний варіант обстеження.

На прийомі  лікар оглядає стан вен і, виходячи з результатів обстеження, визначає наскільки прогресує хвороба та призначає необхідне лікування. Більше про те, що робити при варикозному розширенні вен і як лікувати хворобу — ви дізнаєтеся далі з нашої статті.

Психосоматика — хвороби «від нервів»

Останнім часом значно збільшується кількість захворювань, що виникли на грунті стресу, перевтоми, психологічних травм, і судоми — один з супроводжуючих симптомів психосоматичних хвороб. М’язові спазми — відповідна реакція на емоційні переживання, що виникають поряд з сильними головними болями, нудотою, тіками, запамороченням. 

Часто ми не вважаємо психосоматичні проблеми чимось серйозним і «відмахуємося» від них. Але бувають ситуації, коли ми самі не в змозі впоратися зі своїми нервами, і судоми — лише симптом серйозних порушень. У такому випадку за допомогою можна звернутися до досвідченого психолога. Отримати консультацію фахівця і, при необхідності, пройти курс психоаналітичної терапії можна, скориставшись знижками Покупону.

Брак вітамінів та мінералів

Виникнення судом не обмежуються виключно  захворюваннями. Скорочення м’язів може турбувати і при відсутності патологій — часто це дефіцит кальцію, який тягне за собою нестачу вітаміну D, магнію, який відповідає за синтез білків, побудови кісткової тканини, засвоєння глюкози та вироблення енергії. Також нестача вітамінів групи В, які беруть участь у зростанні клітин, роботі м’язів і енергообміну, несприятливо позначається на організмі.

Недостатня кількість необхідних вітамінів та мінералів можуть не тільки провокувати судоми, а й викликати оніміння кінцівок. Які препарати краще пропити, щоб заповнити нестачу потрібних макроелементів, проконсультуйтеся зі своїм терапевтом або сімейним лікарем зі знижками Покупона, отримавши при цьому пакет послуг і додаткові бонуси.

Вагітність

Період вагітності насичений різного роду змінами, і виникнення судом і спазмів у цей період – досить поширене явище. Спровокувати м’язові скорочення можуть такі чинники:

  • Дефіцит вітамінів та мінералів у зв’язку з відсутністю збалансованого харчування, наявності токсикозу і активного росту майбутнього малюка. 
  • Анемія, яка блокує постачання кисню у м’язи.
  • Застій кровообігу у зв’язку з малорухливим способом життя.
  • Переохолодження, що призводить до звуження судин.
  • Варикозне розширення вен. Часто саме під час вагітності вперше проявляє себе дана патологія, що пов’язано із застоєм крові у венах. Судоми при варикозі у період вагітності особливо проявляються вночі і вранці. 
  • Гестоз може стати причиною розвитку еклампсії, що включає часті генералізовані судоми. Цей стан небезпечний для життя, особливо будучи у положенні.
При виникненні частих судом при вагітності необхідно звернутися до лікаря
При виникненні частих судом при вагітності необхідно звернутися до лікаря

Вагітним не варто ігнорувати судоми і тим більше займатися самолікуванням, адже мова йде не тільки про здоров’я майбутньої мами, а й малюка. В першу чергу, потрібно звернутися за консультацією до гінеколога-акушера, у якого стоїте на обліку, або сімейного лікаря (терапевта), який випише направлення на аналізи і надасть подальші рекомендації (нагадаємо, що записуватися до лікаря зручніше через онлайн систему Helsi).

Як правило, загальні аналізи та біохімію крові можна здати безкоштовно у поліклініці за місцем проживання. Якщо виникає необхідність у додаткових обстеженнях, Покупон рекомендує вигідні пропозиції кращих фахівців медицини, у тому числі і у питаннях жіночого здоров’я, зі знижкою в вашому місті. 

Прийом медикаментів

При прийомі сечогінних лікарських препаратів з організму водиться значна частина іонів натрію і калію, що затримують вологу у тілі. Без достатньої кількості цих елементів можливе виникнення судом. Також судоми є побічним ефектом при тривалому або неправильному прийомі гормональних контрацептивів. Якщо ви помітили, що на фоні тривалого застосування будь-яких препаратів у вас виникають часті м’язові спазми, що супроводжуються болем, у такому випадку необхідна відмова або заміна препарату після консультації з лікарем.

Перегрів, зневоднення, переохолодження 

Незалежно від того, чим викликаний перегрів — активними фізичними навантаженнями, літньою спекотною погодою, високою температурою тіла, запаленням або інфекцією — у будь-якій ситуації відбувається активне потовиділення і втрачається велика кількість вологи. Разом з рідиною з організму виводяться і електроліти, які так необхідні для коректної передачі нервових імпульсів. В результаті тіло реагує судомами.

При переохолодженні судини включають захисну реакцію і звужуються, внаслідок чого сповільнюється кровообіг, і може виникнути судома — часте явище у холодну пору року.

Спосіб життя 

До виникнення судом схильні як люди, які ведуть малорухливий спосіб життя, так і люди, які активно займаються спортом. У першому випадку відсутність елементарних вправ або зарядки веде до уповільнення кровотоку, що постачає тканини киснем. Відсутність кисню у тканинах і провокує виникнення судом — у групі ризику знаходяться люди з сидячою роботою: офісні співробітники, що працюють за комп’ютером, водії, швачки і ті, хто просто вважають за краще пасивний спосіб життя. 

Щодо спортсменів, то м’язові скорочення з’являються при надмірному навантаженні на тіло, особливо це стосується підлітків, які неграмотно і з великим азартом відносяться до силових тренувань. Щоб зміцнити м’язову масу без шкоди для здоров’я, можна займатися з персональним тренером, який складе грамотну програму тренувань, виходячи з ваших фізичних даних та стану здоров’я.

А можна самостійно вивчати, як правильно займатися у тренажерному залі за допомогою нашої спортивної рубрики — в ній ви знайдете багато корисних порад та рекомендацій. Більш того, для ефективного розслаблення м’язів і профілактики судом рекомендується спорт поєднувати з різними видами масажу. Все це можна знайти на Покупоні, пройшовши за посиланнями, та отримати приємну знижку.

Як лікувати судоми?

Перед тим, як почати лікування локальних або генералізованих м’язових скорочень, необхідно їх діагностувати та знайти першопричину. Перш за все необхідно звернутися до терапевта, який дасть направлення на аналізи (цукор і біохімічний) і УЗД судин (доплерографія). Зробити необхідні аналізи і пройти комплексне обстеження зі знижкою можна на Покупоні — ви знайдете їх за посиланнями вище. Після результатів обстеження і огляду лікар-терапевт дає напрямок до профільного лікаря. Так, при варикозі, подальшою терапією займається лікар-флеболог

При лікуванні варикозу використовують комплексну терапію за такими принципами:

  • Медикаментозне лікування. У цьому випадку призначають лікарські препарати (венотоніки), що діють безпосередньо на механізм розвитку варикозу на місцевому рівні: зміцнюють стінки судин, підвищують їх тонус, знижують в’язкість крові та полегшують кровоток. Ефективні результати препарати такої групи нададуть на ранній стадії хвороби, що значно уповільнить її розвиток. Безпека венотонізуючих препаратів полягає у тому, шо до складу входять активні речовини ангіопротектори, які мають рослинне походження. Найпоширеніші речовини-ангіопротектори, які мають широке використання — флавоноїди — сильний оксидант та «будівельний клей» для капілярів і вен. Препарати групи венотоніки бувають однокомпонентні, наприклад, «Венорутон», «Флебодіа 600», «Детралекс», а також багатокомпонентні (містять декілька ангіопротекторів) — «Ангіонорм» або «Венарус».
  • Медикаментозна місцева терапія. Таке лікування означає використання мазі і гелей, що поліпшують кровообіг за рахунок нанесення засобів масажними рухами, і справляються з симптомами хвороби. За рахунок свого компонентного складу, такі засоби можуть надавати як зігріваючу, так і охолоджуючу дію. У боротьбі з варикозом можна використовувати «Венозол», «Троксевазин» і ін.
  • Носіння правильно підібраного компресійного трикотажу допоможе не тільки зменшити дискомфорт, а й призупинити розвиток хвороби. Особливо рекомендується його використовувати при тривалих поїздках та перельотах.

Що робити при судомах — перша допомога 

Якщо ви відчули, що у вас раптово починає зводити чи тягнути ногу, або обидві кінцівки, необхідно знати, як швидко зняти больовий симптом:

  • Спробуйте розслабитися і витягнути ногу: стоячи або сидячи постарайтеся повільно потягнути носок випрямленої ноги на себе, навіть через біль. Ви відразу відчуєте як тягнуться м’язи на литках — на зміну прийде біль з приємним поколюванням, а незабаром зникне і різкий спазм. Найчастіше, при відсутності будь-яких патологій, судоми у ногах не є чимось серйозним, і такої простої вправи вистачає для зняття симптому.
  • Існує ще один народний спосіб швидкого розслаблення м’язів — вколоти шпилькою або голкою місце, де виникла судома. Чомусь цей спосіб часто застосовують при м’язовому скороченні на великому пальці ноги. Різкий больовий імпульс дійсно може допомогти зняти або послабити біль, але якщо шпилька або голка опиняться нестерильними, існує ризик занести інфекцію. Цей спосіб досить ненадійний, якщо під рукою не виявиться дезинфікуючого засобу.
  • Місце, де виникло раптове скорочення м’язів, можна активно розтерти, поплескати долонями або кілька разів ущипнути — так ви посилюєте циркуляцію крові і підвищуєте ймовірність швидко позбутися болю. 
  • Якщо судома вас застала у приміщенні і є можливість роззутися — не зволікайте, зніміть взуття, постійте або походіть босоніж по холодній підлозі. Таким чином ви вб’єте двох зайців одночасно — тіло змінить своє положення при ходьбі і посилиться циркуляція крові, розслаблення м’яза настане швидше, і ви ефективно впораєтеся з виниклою судомою у нозі. 
  • Поряд з холодом допомагає боротися з судомою і теплий компрес: змочіть рушник теплою водою та прикладіть до хворого місця. Зменшити м’язові спазми допомагає також теплий душ. 
  • У разі сильного болю при литковій судорозі або спазму у стегні допоможе впоратися ось яка вправа: зігніть ногу у коліні, візьміть рукою підйом стопи і повільно потягніть п’яту до сідниці. Тримайте ногу у такому положенні 10-15 секунд, після чого біль повинна відступити. А при різких судомах у стопах, необхідно поворушити ними вліво-вправо та вгору-вниз. 
  • Іноді при судомах у нижніх кінцівках можна використовувати точкову методику, щоб полегшити больові відчуття — великим і вказівним пальцями потрібно стиснути серединку нижньої губи або натиснути пальцем на місце судоми.

Після того, як судома відступила, помасажуйте це місце погладжуючими рухами, так ви частково нормалізуєте циркуляцію крові та знімете набряк, якщо він є.

Найчастіше судоми трапляються раптово — вночі, і якщо ви вже знаєте, що це може статися, рекомендується перед сном підкласти валик або маленьку подушку під ноги так, щоб вони були трохи піднятими. Часто нічними судомами страждають майбутні матусі. Вагітних у цей період дуже виручають спеціальні подушки. Така подушка має форму довгого валика — це настільки зручно, що більше не доведеться підкладати кілька маленьких подушок і кожен раз шукати їм зручне положення: під живіт, ноги, коліна, поперек.

З подушкою для вагітних ваше тіло відразу знайде для себе зручну позу, яка буде комфортною одночасно вам і вашому малюкові у животику. Наповнювачем таких подушок є холлофайбер — антиалергенне і безпечне волокно, що дозволяє шкірі дихати. Подушки для вагітних можна придбати на Покупоні з вигідним кешбеком-економією — просто перейдіть за посиланням та оформіть замовлення з доставкою :).

На додаток до наших порад рекомендуємо взяти на замітку гімнастику від фітнес-тренера з багаторічним стажем Аніти Луценко для попередження та полегшення судоми, яка підійде навіть вагітним.

Якщо м’язовий спазм не носить хронічний характер і виникає час від часу, тоді виконання наших простих рекомендацій допоможе впоратися з судомою, але буває, коли м’язові скорочення несуть небезпеку. Отже, в яких випадках необхідне надання невідкладної медичної допомоги:

  • м’язові скорочення відбуваються по кілька разів на день протягом декількох днів поспіль;
  • судоми доповнюють висока температура і головний біль;
  • спазми викликають сильний набряк;
  • в місці виникнення судоми спостерігається зміна кольору шкіри у вигляді сильного почервоніння або іншого кольору;
  • на фоні судом виникає різка м’язова слабкість.

При наявності одного з перерахованих симптомів не зволікайте і не займайтеся самолікуванням, а скоріше зверніться до лікаря.

Профілактика виникнення судом 

  • Дотримуйтеся правил збалансованого харчування — полюбіть, якщо ви цього ще не зробили, фрукти і овочі, щоб регулярно заповнювати дефіцит корисних мікроелементів. За бажанням можна вживати біодобавки і вітаміни, але тільки після консультації з лікарем.
  • Ведіть здоровий спосіб життя — відмовтеся від куріння і вживання алкоголю — це вороги судин, з якими потрібно нещадно боротися, і якщо у вас не виходить зробити це самостійно, у наших статтях як кинути пити і як кинути палити ви знайдете корисні та ефективні рекомендації. 
  • Робіть зарядку вранці — це допоможе уникнути забитості та скутості м’язів протягом всього дня. Можна підібрати для себе найбільш підходящі вправи з нашої спортивної рубрики, а можна використовувати комплекс вправ з наведеного вище відео. Не лінуйтеся та виконуйте оздоровчі вправи кожен день, і організм віддячить вам гарним самопочуттям та відсутністю судом. 
  • Займайтеся спортом помірно. При великих спортивних навантаженнях стежте за напругою м’язів, а при больових відчуттях зменшуйте фізичну активність, і краще проводити заняття під наглядом досвідчених тренерів
  • Намагайтеся вибирати і носити зручне взуття на низьких підборах. 
  • Пийте достатню кількість води — 2-2,5 л в день. Уникайте вживання води з неперевірених джерел, пийте воду тільки хорошої якості або з-під крану, але очищену у домашніх умовах за допомогою фільтру. Якщо у вас ще немає такого корисного кухонного девайсу, але ви дбаєте про своє здоров’я і якість питної води, на Покупоні ви знайдете широкий вибір фільтрів, а при покупці зможете повернути частину витрачених коштів у вигляді кешбеку. Раптом у вас виникнуть труднощі з вибором фільтру — допоможе наш гайд як правильно вибрати фільтр для води.
  • За статистикою люди з позитивним мисленням в два рази менше схильні до виникнення судом, які пов’язані з порушенням роботи ЦНС, тому частіше посміхайтеся і кожен день знаходьте привід для радості.

Комплексне виконання профілактичних заходів та своєчасне лікування допоможуть не тільки уникнути виникнення судом, але й поліпшити загальне самопочуття. А у вас часто зводить ноги? Що робите у таких ситуаціях? Залишилися питання? Задавайте у коментарях. Будьте здорові :).

2 коментарів
  • Инна

    Как только перестала носить каблуки, стало все на свои места, так сказать ноги меньше устают. Так что рекомендую весьма уменьшить носку высоких каблуков.

  • Лера

    Спасибо, что прописали пункт о профилактике, мне весьма в тему этот пункт. Прям очень, есть начальные симптомы.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *