Як вибрати планшет для себе рідного

выбор планшета

Новий рік, нові технологічні новинки на ринку, а руки так і сверблять підібрати гаджет собі до пари. Хто знає, які вимоги до заліза виросли або з’явилися з останньої покупки робочої конячки для веб-серфінгу і музики.

Як не заблукати в лабіринтах технологічних гаджетів ми розповімо сьогодні і розберемося як вибрати планшет для повсякденних завдань.

Як вибрати планшет – поради для початківців

Перше на що слід звернути увагу — частота використання планшета і його основне завдання. Подумайте, чого саме вам не вистачало на минулому пристрої, і що ви робите найчастіше за комп’ютером.

Планшет здатний забезпечити віддалений доступ до документів, озброїти художника потужним і зручним графічним інструментом або стати домашнім кінотеатром для перегляду фільмів у будь-якій точці земної кулі. Не кажучи вже про те, що просунуті моделі планшетів здатні запускати сучасні ігри на високих настройках або служити медиацентром для стрімінга відео у високій роздільній здатності.

Відмінності між моделями планшетів

Головна відмінність між планшетами, яке відразу впадає в очі — діагональ. Чим більше діагональ – тим вище кількість пікселів на дюйм і тим вище якість зображення. Для графічних завдань (перегляд кіно, малювання, гри) слід розглядати великий планшет з діагоналлю від 10 до 12 дюймів – такі мають найвищими показниками роздільної здатності, будучи ідеальними кандидатами на роль другого дисплея або медіацентру.

Прихильникам більш компактних габаритів (щоб влізло в кишеню) радимо звернути увагу на маленький планшет з діагоналлю 7-8 дюймів.

Така собі зручна «Читалка» для веб-серфінгу і перегляду постів в улюбленої соціальної мережі з помірними можливостями.

Середній планшет підходить для шукачів золотої середини – коли можна і кіно глянути, і книжку почитати, і попрацювати. Зазвичай це девайси бюджетного рівня, доступні в розстрочкуу і з помірною начинкою, якої точно вистачить на три роки користування. Знаходиться цей острівець насолоди в проміжку від 8 до 9 дюймів.

Але вибір хорошого планшета не обмежується діагоналлю, о ні.

Тип графічної матриці планшета

Основна деталь візуальній складовій кишенькового порталу в світ розваг. На даний момент існує три основних технології пайки пікселів в екрані портативних пристроїв.

TN або технологія рідкокристалічних дисплеїв.

Дешево і сердито, на сьогоднішній день доступна тільки на старих моделях, але зрідка зустрічається і на новіших. Єдина перевага — ціна, за такі гроші планшет з TN матрицею стане відмінною читалкою для книг, але не більше.

Решта ж можливостей будуть, м’яко кажучи, «кастровані» — мінімальний кут огляду картинки, низькі показники передачі кольору і контрасту. Зовсім не підходить для складних графічних завдань, але для написання книг — саме те.

IPS-матриці

Або замінник графонія в організмі за помірними цінами.

Перевага в порівнянні з ЖК-дисплеями фундаментально — кут огляду і здатність до передачі кольору значно вище.

Без значної шкоди бюджету, планшети з IPS-матрицею володіють хорошими показниками передачі кольору як в іграх, так і при перегляді серіалів. Чогось рекордного очікувати від них не слід, але задовольнити базові естетичні запити користувача екран такого планшета зможе. У цій технології, однак, є один базовий недолік — високе енергоспоживання, тому при виборі пристрою з IPS-матрицею радимо придивитися до ємності акумулятора від 3000 мАг.

Зазвичай такі пристрої оснащені алгоритмами єкономії споживання енергії на програмному рівні.

AMOLED-дисплеї

Пик графічних насолод, абсолют, ідеал.

Останні редакції технології Super-AMOLED матриць здатні змагатися за першість по реалістичності зображення з фоторецепторами в оці. Пальму першості ця технологія утримує завдяки особливій будові матриці пікселів – на кожну клітинку харчування подається окремо.

Простіше кажучи – чорні частині екрана вимкнені і не споживають енергію, завдяки чому можна досягти натурального чорного кольору. Але така розкіш обходитися дорого, буквально дорого – будьте готові хрустіти купюрами, якщо хочете досягти піку візуальних насолод.

Витрата енергії або «скільки планшет проживе без зарядки»

В цьому питанні спирайтеся на кількість ядер в пристрої — чим більше, тим менше планшет «жере». Чому так — вісім ядер процесора здатні видавати ті ж потужності (навіть вище) що і чотирьохядерний процесор, але за меншу витрату енергії.

Ширина діагоналі – чим більше, тим більше енергії витрачається. Винятки — планшети з AMOLED-дисплеєм. Також придивіться до ваги пристрою, витривалі моделі важать від 1 кг, що на жаль, своєрідний мінус.

Операційна система планшета

Андроїд – ваш щоденний друг, соратник і товариш, викуплений корпорацією Google за шалені гроші. Хоч оновлення на платформі не такі регулярні, як хотілося б, за свої гроші це вагомий привід задуматися. Гарна оптимізація енергоспоживання, широкі можливості кастомізації, легкість і простота в обігу (працює з коробки, мінімум налаштувань для досягнення працездатності) роблять цю платформу зручною для геймерів, любителів просто посидіти в мережі або ж ентузіастів бажаючих перетворити планшет в автоматичну ферму для Clash of Clans. З плюсів можна виділити і розвинену систему економії заряду батареї.

Маше рукою прихильникам Яблока

IOS – ви платите корпорації Apple за функціонал від Android, на цьому мабуть все. Правда,
«яблучні» інженери постаралися закрити вихідний код і доопрацювати його, так що їх пристрої стали значно спритніше на програмному рівні. З позитивних якостей слід відзначити високий рівень зручності — своєчасні оновлення та високий рівень безпеки будуть доступні навіть через п’ять років після придбання пристрою. Але тільки якщо «Яблуко» не вирішить вивести ваш зручний планшет з ладу заради підвищення продажів нової моделі.

І якщо цього мало — параметри вбудованої пам’яті починаються від 32 гб і досягають свого піку в 1 терабайт. Цього вже точно вистачить для селфі. Головна перевага в порівнянні з іншими моделями — залізна начинка, вона завжди відповідає ціні, упираючись у дах разом з цінником.

Надгризане, нахабне Яблуко.


Windows 10. Залізний аргумент на користь цієї платформи — можна перепрошити під піратську версію Вікон. З позитивних сторін — будь-який планшет з встановленої «Десяткою» отримує п’ять пунктів до продуктивності. Якщо підключити клавіатуру і мишу то планшет стане повноцінним ноутбуком.

На планшет під керівництвом «Десятки» можна спокійно встановити офісні додатки, графічні редактори для «дорослих» машини і в цілому спокійнісінько займатися творчістю. Однак врахуйте, не відключаються доповнення – це фіча в офіційних редакціях операційної системи і раптове віконце «Зачекайте, йде завантаження оновлень» може стати вбивцею веселощів. На щастя, в мережі є маса стороннього ПО, яке полегшить вам життя.    

Вічне сяйво чистого розуму

Що під капотом у планшета

Умовно, вимоги до планшета можна розділити на дві категорії.

Планшет для ігор і перегляду кіно. Всі справи графічні і пов’язане з ними — редагування фото, створення зображень і запуск останніх версій популярних файтингів та МОБА ігор. Для таких цілей краще покласти око на AMOLED матриці і об’ємну карту пам’яті — від 32 гігабайт і вище.

Що стосується процесора і оперативної пам’яті, то тут непогано було б мати чотири ядра і мінімум три гігабайти оперативної пам’яті, краще — чотири. Ємність акумулятора — за смаком, тут вже можна докупити сторонні батареї ємністю 8 тис мАг, або сидіти на пропрієтарних.

Планшет для читання і прослуховування музики. Все геніальне – просто: до 8 дюймів діагоналі, від 8 до 16 гб вбудованого сховища, 2 ядра і 2 гігабайти оперативної пам’яті. Така конфігурація підійде і в якості планшета для роботи з текстовими документами.

Яку б модель ви не облюбували — завжди беріть з підтримкою флеш-накопичувачів. В майбутньому це стане в нагоді коли захочеться підключити додаткові пару гігабайт.

Бонусні пріблуди і фичи планшета

Бездротова зарядка – корисно і практично, але тільки коли планшет оснащений індуктивними котушками для підзарядки. У порівнянні зі звичайною провідний зарядкою основна перевага це незалежність від проводів.

Пригадується, коли вам не завжди зручно по сім разів на дню встромляти назад штекер зарядки. Бонус – використання бездротової зарядки зменшує знос гнізда microUSB. Швидкість зарядки нижче, ніж у провідний, це – «податок» на зручність.

Поклав на ніч та забув, головне ненадовго

3G і 4G модулі в планшеті – їх підтримує майже кожен девайс. Вибір в цьому випадку слід засновувати на частоті виникнення ситуації «поруч немає wi-fi». 3G вистачить для більшості прогулянок по місту і перегляду оптимізованих статей в мережі раз в день.

4G або LTE можна вважати долею любителів «важкого» контенту в будь-якій точці планети – швидкості вистачить для потокового перегляду фільмів у високій якості, зручно для кіноманів.

Новий стандарт все скоро стане доступним

GPS модуль високої точності в планшеті буде корисний при частих подорожах, але практично кожна модель оснащена базовим передавачем для тріангуляції на гугл-картах.

Точність як у нейрохирурга

«Упаковка» планшета

Пластик – легко і невимушено, важити буде до 500 грам і вартість нижче ніж у планшетів з корпусом з металу або скла. З мінусів слід виділити крихкість, хоч просунуті полімери і здатні витримати удар не пошкодивши начинки.

Єлегантність та легкість

Залізо – грунтовно і надійно. Зазвичай пристрої з таким покриттям оснащені відповідними протиударними ребрами жорсткості, дозволяючи мінімізувати втрати при падінні. Плюсом стане хороший рівень тепловідведення – залізо не буде нагріватися в руках,на відміну від пластику.

Ним можна колоти горіхи

Який матеріал корпусу вибрати – орієнтуйтеся на те, скільки падінь він витримає за своє життя. Цілком можливо, що ви – виключно акуратний людина і такого не станеться, проте завжди краще застерегти проблему ніж відвідувати сервісний центр.

Перш ніж купитипланшет,протестуйте пристрій – запустіть кілька вкладок з відео, спробуйте завантажити «важкі» веб-сторінки і подивитися на витрату батареї.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *