Як розгойдати акумулятор смартфона і продовжити йому термін життя

Розповідаємо про хитрощі підзарядки смартфона, продовження життя батареї і неочевидних нюансах використання зарядного пристрою.  

Чому потрібно вміти правильно заряджати акумулятори 

Акумулятори на основі літію зношуються як постоли.

Ми використовуємо смартфони кожен день: на роботі, переглядаючи новини, в школі, коли зовсім нудно, в аудиторії, відволікаючись від мови професора. Виходить, за день заряд смартфона вивітрюється подібно спирту з відкритої пляшки — зі ста в нуль менш ніж за 8 годин. Плюс нагрів корпусу — продуктивність же!

Виходить що? Акумулятор смартфона знаходиться в постійному стресі, швидше виходить з ладу? 

Ні. Спрацьовує ефект пам’яті. 

Це тимчасове зниження максимального заряду батареї.

«Запам’ятовування» страждають нікелеві, срібно-цинкові, і, як з’ясувалося в 2013 році, — літієві акумулятори. Згідно з дослідженням з інституту Паула Шерера йому схильні літій-іонні типи акумуляторів, те самі що вставляють в Xiaomi, Samsung, Meizu, Huaveг і навіть Айфон. 

Що таке ефект пам’яті в батарейці смартфона?

При неповної зарядці відбувається порушення балансу всередині самої батареї. 

Звичайний Li-Ion акумулятор в смартфоні складається з анода і катода. 

Принцип роботи анод-катодного системи.

Катод виконують з літій-кобальтових солей або літій-феррофосфатних. Перші коштують дорого, але будуть надійнішими і тримають більше заряду. Другі -просто дешеві.

По сусідству, біля анода будуть Болтата графітові структури, вкриті природною захисною плівкою з літію. Вона утворюється один раз, але ненадовго. Плівку можна зруйнувати навмисне, як — зараз розповімо. 

Заряд всередині батареї переносять маленькі кур’єри — літієві іони, вони кидаються від катода (червоний стрижень) до анода (зелений стрижень), змінюючи електрохімічний потенціал. Простіше кажучи, перетягуючи свою важливість з одного місця в інше. 

Коли ви перегортаєте стрічку, смартфону потрібна електроенергія для заживлення центрального процесора і іони віддають отриманий заряд через анод, повертаючись на парковку до катода. Відвантажили свою важливість і повернулися додому, на бічну.

Віддав свої 0.5 міліелектронвольт і втік геть, до більш зарядженої середовищі, де його погладять по голівці і скажуть, що він молодець.

Індикатор живлення показує 14% заряду. Погано — думає власник смарта і нишпорить у пошуках зарядника. Маленький качиний дзьоб плавно заїжджає в слот mini-USB, смартфон блимає екраном, сигналізуючи, що зарядка почалася.

Катод вібрує від напруги, іони хапаючи розряди, в паніці починають метатися від катода до анода, залишаючи свою клітку з кобальт-кисневої сітки. Перетинаючи умовну межу потенціалів, вони підкочують до графітним грат і спокійнісінько там гніздяться. 

Думайте про паркувальних місцях: завжди є хтось, хто займає вільне місце на парковці. Цей хлопець не зі зла, але він знижує загальну кількість місця для нових машин.

Повернемося до іонів.

Згодом, заряд всередині батареї зростає і залишилися в клітці іони, самі ледачі, стрімко покидають свою обитель разом з натовпом «Нуачо, все в Єгипет і я туди». Однак ці хлопці не впливають на заряд батареї, всі активні іони вже добралися до графітних решіток і чекають не дочекаються рвонути до анода зі своїм зарядом. 

Індикатор показує 66% заряду, «Досить, щоб в дорозі музику послухати» — думає власник смарта і висмикує шнур живлення.

Але є проблема — якщо зарядка була неповною, то ледачі хлопці, що не пройшли і пів-шляху, осідають на катоді, їх вабить його позитивним зарядом. Майже готові до вильоту, але щось їм заважає. «Ще п’ять хвилин» говорить собі іон і осідає на катодного пластині. 

Ось цей не встиг добігти, зарядка витягнена — він в пастці.

Погано дуже погано. Парковка забита машинами з порожнім баком, які ніколи не зможуть виїхати. Максимальний заряд батареї тільки-що впав на мізерну частку відсотка, адже кур’єрів стало менше і сума переноситься усіма кур’єрами вантажу теж впала.

Це і називають ефектом пам’яті. Іони, що не встигли перенести свійзаряд,осідають на катоді і спокійнісінько зжирають заряд батареї не беручи участь в забігу. Кожен раз, коли іон осідає на кристалічній решітці анода, структура решітки змінюється. Не можна припаркуватися на зайняте місце. 

Зазвичай, це відбувається роками, акумулятор старіє і з часом втрачає частину заряду. Але процес можна прискорити. 

Акумулятори дешеві, як бруд, але навіть на них можна заощадити, використовуючи неякісні матеріали. 

Інші фактори — регулярний нагрів і розрядка в повний нуль. Поверхневий шар на графіті з тонкої плівки літію руйнується під нагріванням або розчиняється в електроліті, назавжди захоплюючи за собою кур’єрів перевозили заряд. 

Нагадаємо — процесор сидить на платі текстоліту по сусідству з батарейкою і він гріється. Виходить, ємність батареї пожирає такий собі Змій Горинич — сам графіт, що не встигли втекти на катод іони і неякісно виконані елементи живлення. 

Що можна зробити з ефектом пам’яті в батареях

Описана вище ситуація — загальна, для всіх типів акумуляторів. 

Ми не знаємо, що конкретно китайські виробники запихають в свої пристрої і на якій новій технології створення портативних джерел живлення виїде Apple в черговий раз. 

Тому наведемо загальні поради для більшості смартфонів. Рекомендації підійдуть для Meizu, Samsung, Huawei та інших пристроїв на базі android. Більш окремі випадки вимагають консультації в центрах Технічного пробслужіванії. 

Як не зіпсувати акумулятор при зарядці

Нижчеперелічені зовет по розробці акумулятора на смартфоні бУдут актуальні до появи в споживчій сфері сірчано-літієвих чи інших екзотичних типів акумуляторів.

  • Вимикайте смартфон, відразу після зарядки.

Смартфони оснащують спеціальним запобіжником, який обрубує харчування по досягненню позначки в 100% заряду. Але ставлять його не завжди або він не завжди спрацьовує, і залишаючи смартфон заряджатися на ніч, ви берете участь в Руській рулетці для Li-Ion батареї. 

Хто знає, коли бойок ударить бойового патрону в барабані?

Побороти явище «дозарядки до сну» можна двома рухами тіла — встановити звуковий сигнал по досягненню повного заряду і виймати кабель зарядки зі смартфона по досягненню 100%. 

  • Уникайте розрядки батареї в нуль кожен день.

Це шкідливо. Намагайтеся ставити смартфон на зарядку по досягненню 14%. Перегляд захоплюючого кіно того не варто, підключіть провід штатного зарядника. Особливо актуальний рада для смартфонів з ємністю батареї 2000 — 3600мАг. 

Уникнути розрядки смартфона можна використовуючи повербанкі, стаття про те як вибрати повербанк у нас вже була. 

  • Чи не «тренуйте» акумулятор, сучасним моделям це не потрібно.

Раніше, в нікель-кадмієвих(NiCd) і нікель-металгідридних (Ni-MH) акумуляторах це мало сенс — всередині батареї росли кристали, які погіршують її якості. Розрядка в нуль допомагала знищити цю поросль і відновити «обіцянку» з заводу ампер-години.  

Тепер всі заводські зразки акумуляторів проходять тестування ще на заводах в Китаї, де їх заряджають на половину, на третину, на 150%, перевіряючи коли ж він, чорт такий, відмовить і зламається. Постачають смартфони на прилавок з наполовину зарядженої батарей — з метою безпечного зберігання. 

Досить розрядки в нуль один раз в два місяці — робочий метод по утриманню високих показників заряду. 

  • Чи не перегрівайте смартфон. 

Комфортна температура для смартфона — від -10 до 30 градусів, чорний колір відмінно піддається нагріванню сонячнимипроменями. Носіть смартфон під грудьми теж не потрібно, а якщо дДовго тримати смарт в руках — буде бо-бо акумулятора, дайте железяке охолонути, меми нікуди не втечуть. 

  • Намагайтеся використовувати штатну зарядку.

Чи не грайтеся з екзотикою — зарядка від акумулятора автомобіля, саморобної динамо-машини або «чужого» адаптера від іншого смартфона справі не допоможе. 

Використовуйте «рідну» зарядку, яку отримали разом зі смартфоном. Власниками високоамперних смартфонів слід врахувати — не кожен зарядник підійде до акумулятора смартфона на 4000 мАг.

  • Поставили на зарядку — не чіпайте.

Навіть на п’ять хвилиночок. Смартфон на зарядці витрачає той життєвий мінімум енергії, який при розробці показав мінімальний рівень шкоди для батареї. 

Чому? 

Повернемося до наших іонів, уявіть що вони панічно бігають від катода до анода і назад, поки ви дивитеся ролик на ютубі … за цей час сепаратор перетвориться в решето, разом з графітними гратами. Але не весь і не відразу: він буде від’їдатися від заряду по маленькому відсотку за кожну годину відеопереглядів. 

Проблема стомлюючого очікування вирішена в смартфонах з швидкоюзарядкою.За 14 хвилин заряд добігає до 69% відсотків, після чого йде спад швидкості: щоб акумулятора вистачатиме перегрівся і не вийшов з ладу. Однак, це негативно позначається на ємності батареї, знижуючи її витривалість приблизно на 9% — мізерна плата за зручність. 

  • Видаліть зайві додатки, знесіть все що працює фоново.

І тоді заряд буде танути повільніше.

Якщо ви знаєте інші методи «воскресіння» смартфона — діліться в коментарях. 

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *