Як вилікувати грибок нігтів

Онихомикоз (грибок ногтей)

Нігтьовий грибок – поширене захворювання, яке, при всій його видимій невинності, може негативно вплинути на здоров’я всього організму.

BlogPokuponTeam розбиралася, що таке грибок нігтів, до яких наслідків може призвести занедбана інфекція, як розпізнати та вилікувати захворювання.

Акції
Лікування грибка нігтів у центрі «TOP Laser»
Київ, Велика Китаївська вулиця, 10А
-50%
230 грн
119.0 грн
Комплексний медичний педикюр від Sanina Natalia
Київ, Івана Федорова вулиця, 1
-47%
950 грн
499 грн
Показати всі
9 акцій

Що таке грибок нігтів і як виглядає

Грибок нігтів або оніхомікоз ㅡ ураження нігтьової пластини інфекцією, що призводить до повного руйнування нігтя. Найпоширеніший збудник – дерматофіти. Грибок вражає як ноги, так і руки. Найчастіше оніхомікоз починається на нігтях великого пальця і поширюється між пальцями ніг та по всій стопі.

Відповідь на запитання: «Чи передається оніхомікоз?» – Так, він заразний. Попадання інфекції відбувається через прямий контакт із зараженими людьми поверхнями чи предметами. Наприклад, загальна душова, басейн, громадська лазня, манікюрні інструменти, взуття, постільна білизна тощо.

Також у зоні ризику люди, які довго перебувають у закритому взутті. Так ноги більше пітніють, утворюючи сприятливе середовище для дріжджових грибків.

На різних стадіях оніхомікоз виглядає по-різному. На самому початку він практично непомітний і проявляється, як біла або жовто-коричнева пляма під нігтем на руках або ногах. Без своєчасного лікування інфекція поширюється та симптоми стають більш вираженими, аж до почорніння або відшарування нігтьової пластини (дивіться фото).

Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
90 акцій

Симптоми: як зрозуміти що у тебе грибок на ногах?

Початкова стадія хвороби проявляється так:
? Відбувається потовщення рогового шару у вигляді нашарування.
? Нігтьова пластина змінює колір (рожевий відтінок знебарвлюється, стає світло-коричневим або землисто-сірим, з’являється жовтизна, почорніння).
? Край нігтя крихкий, розсипається або рваний.
? Ніготь деформується, може бути розшарування.
? Пластина може відокремлюватися від нігтьового ложа.
? Чути специфічний неприємний запах на місці ураження.
? Свербіж і печіння.

Симптоми нігтьового грибка не завжди легко помітити
Симптоми нігтьового грибка не завжди легко помітити
Акції
Медичний педикюр від подолога Сніжани Коновалової
Київ, Велика Васильківська вулиця, 106
-55%
500 грн
249.0 грн
Комплексний медичний педикюр від Sanina Natalia
Київ, Івана Федорова вулиця, 1
-47%
950 грн
499 грн
Показати всі
6 акцій

Окремо варто поговорити про симптоми, за яких не допоможе жоден «Екзодерил» чи поради Комаровського, потрібно тільки звертатися до дерматолога чи подолога.

Ознаки запущеного грибка:

  • Кровотеча довкола ураженого місця.
  • Набряк.
  • Біль при ходьбі.

Окреме питання – грибок при діабеті, адже лікувати оніхомікоз у людей з цим діагнозом дуже складно. Діабетикам слід бути уважнішими до себе і звертатися до дерматолога при перших ознаках інфекції.

Запущений мікоз – це незворотне пошкодження нігтя, яке призводить до порушень у роботі всієї імунної системи.

Акції
Лікування грибка нігтів у центрі «TOP Laser»
Київ, Велика Китаївська вулиця, 10А
-50%
230 грн
119.0 грн
До 5 сеансів лікування грибка нігтів у «Татуаль»
Бровари, Симоненка вулиця, 117
-60%
450 грн
249.0 грн
Показати всі
4 акцій

Лікування грибка

Лікування залежить від тяжкості стану та типу грибка-збудника. Іноді, щоб побачити позитивні результати, можуть знадобитися місяці. І навіть після лікування грибкова інфекція може рецидивувати. Наша рекомендація: не займайтеся самолікуванням, за перших ознак, коли виправити проблему легко, краще зверніться до дерматолога або подолога і лікар, після здачі аналізу (мікроскопії), призначить найефективніший протигрибковий засіб.

Тільки лікар може сказати, як вилікувати грибок нігтів на ногах
Тільки лікар може сказати, як вилікувати грибок нігтів на ногах
Акції
Обстеження у дерматолога у центрі «Велес»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 13В
-64%
600 грн
239.0 грн
Консультація дерматолога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-43%
490 грн
279 грн
Показати всі
16 акцій

Ефективні засоби для лікування грибка

  1. Пероральні протигрибкові препарати. Для лікування оніхомікозу найчастіше призначають таблетки нового покоління, що містять протигрибковий засіб широкого спектру – ітраконазол (Ітракон, Флуконазол, Фуцис, Дифлюкан). Ці препарати довготривалого пригнічення допомагають вирости новому нігтю без інфекції, повільно замінюючи інфіковану частину. Середній курс лікування – 6-12 тижнів.

Через побічні ефекти лікуватися таблетками протипоказано при вагітності, дітям, людям із захворюваннями печінки або застійною серцевою недостатністю, а також тим, хто приймає певні ліки.

  1. Протигрибковий лак для нігтів – найпоширеніший і недорогий засіб для лікування грибка в домашніх умовах. Ефективні лаки містять речовину циклопірокс, наприклад, популярні та доступні в Україні: Екзодерил, Циклокутан, Амодерм Нео.

Щоб вилікувати грибок, лак треба наносити на уражені нігті та навколишню шкіру щодня. Такий тип лікування призначають при грибкових захворюваннях у дітей. Він майже не має протипоказань.

Мінуси: процес лікування дуже тривалий і може займати близько року; лак діє не на всі види нігтьового грибка і для підбору потрібно здати мікроскопічне дослідження на патологічні і дріжджоподібні грибки. Тобто найефективніший засіб від грибка нігтів зможе прописати лише лікар, а самолікування без аналізів може не дати жодних результатів.

  1. Лікувальні мазі та креми (Мікосан, Екзодерил) широко застосовуються для лікування мікозу. Вони швидко прибирають перші ознаки грибка на нігтях, але можуть призначатися і в комплексі при лікуванні запущеної стадії.

Користуватися протигрибковим кремом просто: через 10-15 хвилин після душу на пошкоджені нігті треба нанести засіб з сечовиною (для розм’якшення нігтьової пластини), потім обробити ніготь і шкіру навколо кремом.

Врахуйте, що протигрибкові креми можуть викликати побічні ефекти, такі як висипання. Вони не підходять для вагітних, дітей та діабетиків. Плюс кожен крем має свою діючу речовину, що вбиває певний вид грибків, тому підбирати його повинен тільки лікар, вивчивши результати мікроскопічних досліджень на паразитарні грибки (зіскоб на оніхомікоз).

Акції
Лікування грибка нігтів у центрі «TOP Laser»
Київ, Велика Китаївська вулиця, 10А
-50%
230 грн
119.0 грн
До 5 сеансів лікування грибка нігтів у «Татуаль»
Бровари, Симоненка вулиця, 117
-60%
450 грн
249.0 грн
Показати всі
3 акцій

Лазерне лікування грибка нігтів

Лазерне лікування грибка ㅡ швидкий та ефективний метод
Лазерне лікування грибка ㅡ швидкий та ефективний метод

Лазерне лікування грибка нігтів на ногах використовує точкову потужність лазера для обробки глибоких шарів тканини та нижньої частини нігтя, де знаходиться грибок.

Лазерний промінь імпульсно проникає через нігтьову пластину на нігтьове ложе та під впливом високої температури міцелії гриба знищуються. Лазер прогріває лише певний шар, не торкаючись навколишніх тканин і здорових клітин, а значить діє безпосередньо на саму проблему.

На відміну від інших професійних процедур, які вимагають видалення та витончення нігтя під час лікування, лазерне видалення оніхомікозу на ногах дозволяє пластинам залишатися на місці. Крім того, лікування лазером – швидкий метод. Вбити грибок будь-якого виду можна за 4-6 процедур.

У методу немає протипоказань та побічних ефектів.

Акції
До 5 сеансів лікування грибка нігтів у «Татуаль»
Бровари, Симоненка вулиця, 117
-60%
450 грн
249.0 грн
Лікування грибка нігтів у центрі «TOP Laser»
Київ, Велика Китаївська вулиця, 10А
-50%
230 грн
119.0 грн
Показати всі
2 акцій

Оперативне втручання

В особливо занедбаних випадках лікар може запропонувати тимчасове видалення нігтя, щоб протигрибковий препарат можна було нанести безпосередньо на інфекцію під ним.

Крайній варіант ㅡ хірургічне видалення пластини та кореня нігтя назавжди. Така операція призначається при запущених рецидивах, ускладненнях, наприклад, діабетичній стопі або у похилому віці пацієнта.

Важливо: Не треба лікувати оніхомікоз за допомогою порад з інтернету чи «перевірених народних засобів». Так, обробка нігтів бетадином, йодом, розчином йоду та перекису швидше не дасть позитивних результатів лікування та призведе до тріщин на шкірі, подразнення та посилення інфекції. Не ризикуйте своїм здоров’ям, звертайтеся до лікаря за перших ознак хвороби і він підбере дійсно ефективні ліки.

Чи може оніхомікоз пройти сам собою?

Грибкова інфекція – хронічна і не зникає сама по собі без лікування. Якщо залишити її поза увагою, грибок може продовжувати поширюватися та погіршувати стан нігтів та навколишньої тканини.

У деяких випадках, особливо при невеликому ураженні та хорошій імунній відповіді організму, грибок іноді припиняє своє поширення і здається, що він пройшов. Однак інфекція зберігає свою активність і може повернутися, особливо за наявності факторів, що сприяють її розвитку (підвищена вологість, травми нігтів, ослаблення імунітету тощо).

Профілактика грибкових захворювань нігтів

Профілактика грибка нігтів запобігає рецидивам
Профілактика грибка нігтів запобігає рецидивам

Складність лікування грибкової інфекції нігтів у тому, що вона часто рецидивує. Щоб запобігти повторному зараженню потрібно дотримуватися правил:

  • Руки та ноги повинні бути чистими та сухими. Приділяйте більше уваги гігієні, особливо ретельно обробляючи уражені ділянки.
  • Краще, щоб догляд за нігтями був професійним. Регулярний манікюр, педикюр допоможе знизити ризики захворювання.
  • Уникайте великої довжини нігтів. Дезінфікуйте кусачки, манікюрні ножиці та пилки після манікюру та педикюру.
  • Також краще відмовитися від лаків для нігтів та нарощування на кілька років після захворювання.
  • Вибирайте якісні вологопоглинаючі шкарпетки.
  • Намагайтеся носити взуття з дихаючих матеріалів, обов’язково обробляйте його дезінфікуючими засобами і протигрибковими порошками.
  • Обов’язково носіть взуття у басейнах та роздягальнях.
  • Проводьте щомісячний візуальний огляд нігтів у домашніх умовах для виявлення перших ознак інфікування грибком. Ця порада особливо актуальна для людей, які страждають на діабет, і людей похилого віку.
Акції
Лікування грибка нігтів у центрі «TOP Laser»
Київ, Велика Китаївська вулиця, 10А
-50%
230 грн
119.0 грн
Показати всі
1 акцій

Читайте також:
✔️Як відновити нігті
✔️Чому шаруються нігті, і що з цим робити?
✔️Як і чим підвищити імунітет
✔️Аналізи на вітаміни та мікроелементи
✔️Апаратний манікюр у домашніх умовах
✔️Тренди жіночих стрижок
✔️7 причин зайнятися йогою
✔️Буковель: розваги і пам’ятки

Боротьба з нігтьовим грибком ㅡ посильне завдання за рекомендаціями спеціаліста. Але не варто забувати і про профілактику, гігієну та імунітет. А ви стикалися з оніхомікозом? Діліться у коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *