Болять коліна: причини, що робити і як лікувати

Біль в колінних суглобах є однією з найбільш поширених проблем, з якою люди звертаються до травматолога. Коліна ниють на погоду, болять при ходьбі, фізичних навантаженнях, після бігу, їх боляче згинати і розгинати – всі ці симптоми можуть бути як наслідком травми, так і результатом різних захворювань суглобів. Основні причини, чому болять коліна, і що робити, як лікувати – в цих питаннях розбиралася BlogPokuponTeam. А також підготувала знижки до 85% на лікування спини і суглобів, діагностику і аналізи у ортопеда.

Читайте в нашій статті:

Причини болю в колінах

1.Травми коліна

Колінний суглоб – найбільший в тілі людини, але в той же час він один з найбільш уразливих. Особливо страждають коліна у спортсменів – під час бігу на довгі дистанції, при падіннях, важких навантаженнях, пов’язаних з підйомом ваги. У новачків можуть виникнути проблеми з колінами при неправильному виборі взуття для занять спортом або при помилках в техніці виконання вправ. Найчастіше зустрічаються травми колінних суглобів:

  • Розрив меніска, хряща, своєрідного амортизатора в конструкції колінного суглоба. При різкому повороті в коліні, яке ще й навантажене при цьому, хрящ (меніск) може надірватися або розірватися зовсім. Для такого пошкодження характерний сильний біль у коліні, воно виглядає набряклими. Точно визначити, в чому саме проблема, може тільки травматолог, який направить вас на МРТ.
Розрив меніска
  • Травми зв’язок: до пошкодження найчастіше схильна передня хрестоподібна зв’язка – одна з четвірки зв’язок колінного суглоба, які беруть участь у з’єднанні гомілки зі стегном. Розрив зв’язок може статися при різкій зміні напряму руху, раптовому розвороті коліна – таке часто відбувається у спортсменів (футболістів, баскетболістів).
  • Розриви і розтягнення сухожиль, волокон сполучної тканини, за допомогою яких м’язи прикріплюються до кісток. Різкі рухи і важкі навантаження – часті причини розтягування і розривів сухожиль, а також запальних процесів в них (колінний тендиніт).
  • Бурсити колінного суглоба – запалення навколосуглобових мішечків або бурс. Ці порожнини заповнені рідиною, щоб зменшити тертя суглоба об навколишні тканини. На початковій стадії захворювання людина помічає тільки хрускіт в колінах. Надалі запальний процес проявляється в вигляді набряку, підвищеної температури шкірних покривів коліна (воно горить), рухи в області колінного суглоба скуті, коліно болить.
  • Синдром іліотибіального (клубово-великогомілкового) тракту, що проявляється болем з зовнішньої сторони коліна, – найбільш часта проблема при захопленні бігом, велоспортом, підйомом тягарів. Синдром виникає, коли запалюється зв’язка, що проходить від зовнішньої частини тазу вздовж кульшового та колінного суглобів.
Синдром іліотибіального тракту
  • Вивих колінної чашечки, коли ця кістка трикутної форми спереду коліна зміщується (найчастіше в зовнішню сторону). Травма досить болюча, спроби власноруч поставити чашечку на колишнє місце можуть погіршити ситуацію, таку процедуру повинен проводити тільки фахівець, ортопед або травматолог.
  • Забій коліна: при падінні, ударі коліном воно припухає, утворюється синець, відчувається біль.
  • Перелом чашечки та інших кісток колінного суглоба – може статися при сильному ударі коліном. Якщо людина страждає на таку хворобу, як остеопороз, то перелом може статися при будь-якому незручному русі.

У разі переломів, вивихів, гострих запальних процесів потрібно терміново звертатися до медиків – в травмпункт, в хірургічне відділення або навіть викликати швидку допомогу, особливо якщо у вас є такі симптоми:

  • ви не маєте можливості перенести вагу свого тіла на травмовану ногу – коліно дуже хитливе;
  • коліно опухло – помітний набряк;
  • ви не в змозі повністю зігнути або розігнути ногу в коліні;
  • на коліні видно ознаки деформації;
  • біль дуже сильний, коліно горить, пече, набрякло, шкірні покриви червоні, загальна слабкість, підвищилася температура тіла;
  • вдарившись коліном, ви відчуваєте гострий біль в цій області.

Якщо максимально швидко не отримати медичну допомогу, не почати лікування, можна залишитися інвалідом і навіть померти.

Читайте також: Як правильно бігати

2. Артрит

Багато хто, частіше в літньому, але буває і в молодому віці, скаржаться на те, що крутить, викручує ноги, коліна ниють на погоду (на холод, підвищення вологості). Якщо таке відбувається регулярно, і симптоми мають тенденцію посилюватися, це може сигналізувати про початок артриту. Ще одним раннім симптомом є біль в коліні при вставанні. У такому стані в першу чергу протипоказаний біг і будь-яке сильне навантаження на ноги.

Артрит

Артрит – збірна назва більше 100 різних хвороб, пов’язаних із запальними процесами в суглобах. Найбільш поширені види артриту колінних суглобів:

  • Остеоартрит (артроз, остеоартроз) – хвороба, пов’язана зі зносом хрящової тканини колінного суглоба, часта проблема літніх людей старше 50-60 років, але іноді вона зачіпає і більш молодих, 25-30-річних. Факторами, що провокують захворювання, виступають переохолодження, важкі умови праці (у укладальників плитки, слюсарів), нерегулярні тренування і різкі збільшення навантажень (через біль), наявність зайвої ваги. Посилення больових відчуттів вночі.
  • Основні симптоми остеоартриту: коліно болить, хрумтить при згинанні, русі, збільшилося в розмірі, деформувалося, набрякає, знизилася його рухливість.
  • Ревматоїдний артрит має аутоіммунну природу, коли імунні клітини патологічно вбивають власні здорові клітини, в даному випадку суглоби, м’язи. Основні симптоми – ранкова скутість суглобів, постійний біль у колінах, який посилюється при русі. Через руйнування кісткової та м’язової тканини відбувається защемлення нервових волокон і розвиток компресійних невропатий: у людини німіють руки (синдром зап’ястного каналу, детальніше про це – у нашій окремій статті) і ноги.
  • Подагра – захворювання, викликане патологічним накопиченням в суглобах сечової кислоти. Частіше мішенню подагри виступають пальці на ногах, але можуть вражатися і коліна. Біль найчастіше виникає вночі або рано вранці, після рясного застілля.
  • Септичний артрит – захворювання розвивається при попаданні інфекції в суглоб (через проникаючу травму або разом з кровотоком від іншого хворого органу).

3. Синдром пателофеморального болю

Під час згину, при згинанні і розгинанні коліна відбувається зміщення пателлы (колінної чашечки) вгору і вниз уздовж суглоба. Іноді цей процес викликає роздратування між колінної чашечкою і суглобом, що супроводжується тягнучим болем в коліні, ззаду, під чашечкою. Біль посилюється при ходьбі, бігу, підйомі і спуску, присіданні, коли довго сидиш з підігнутими ногами. Синдрому схильні молоді, фізично активні люди, причому жінки страждають цим захворюванням в 2 рази частіше.

4. Зайва вага

Чим більше вага людини, тим сильніше навантажуються суглоби, в першу чергу, колінні. Відчувається скутість, біль в колінах і м’язах ніг. Якщо біль у колінах турбує, а вагу скидати потрібно – для цього ідеальні водні тренування: плавання, аквааеробіка, йога. Обирайте відповідні спортивні заняття в найкращих спортзалах і фітнес-клубах вашого міста і оплачуйте абонементи зі знижкою до 90%.

Зайва вага

Читайте також: 

Рубрика про дієти 

Правильне харчування – запорука здорового життя і стрункої фігури 

Найкращі вправи для схуднення

5. Зміна ходи

Хода змінюється, якщо одна з ніг, наприклад, права, травмована (розтягнення м’язів або зв’язок, ви поранилися або у вас тріщина на п’яті). Тоді ви її автоматично бережете і починаєте навантажувати здорову ногу, і лівий колінний суглоб під впливом навантаження болить. До того ж, помилки при ходьбі збільшують термін реабілітації після травми, дивіться відео.

6. Біль в попереку віддає в ногу

Причиною болю в коліні можуть бути проблеми з нижнім відділом хребта, з попереком: біль в цій області віддає в ногу при ходьбі.

Читайте також: Біль в попереку

До кого звертатися: медикаментозне лікування болю колін

Якщо у вас заболіло коліно, нога в цій області опухла, біль не проходить кілька днів, то потрібно обов’язково звернутися до лікаря. Не виключено, що простий удар виявиться чимось серйознішим, наприклад, розривом меніска. Травмований і не пролікований хрящ з часом може завдати чимало проблем з суглобами. 

Можна спочатку проконсультуватися з сімейним лікарем і взяти направлення до профільного фахівця, а можна відразу записатися на прийом до ортопеда-травматолога в приватну клініку. У пакет від Покупона крім консультації зазвичай входить комплекс послуг (аналізи, рентген, УЗД суглобів і м’яких тканин) зі знижками до 85%

Крім рентгенографії та УЗД суглобів може знадобитися додаткова діагностика. КТ (комп’ютерна томографія) – метод дуже ефективний для діагностики наслідків травм, якщо пошкоджені кісткові структури, якщо є підозра на наявність запалень. МРТ (магнітно-резонансна томографія) – найінформативніший метод, що дозволяє визначити зміни в хрящах, м’яких тканинах, сухожиллях і зв’язках, побачити структуру колінного суглоба зсередини.

За вартістю діагностика колінного суглоба в середньому по Києву обходиться:

КТ – від 950 грн, але зі знижкою від Покупона від 550 грн;
МРТ – 1100-1200 грн, а зі знижкою від Покупона – близько 670 грн;
УЗД – від 200 грн, а зі знижкою Покупона в цю суму входить не тільки УЗД, але і комплекс послуг (консультація лікаря ортопеда, аналізи, сеанс мануальної терапії, схема лікування).

При підозрі на подагру знадобиться аналіз крові і сечі на вміст сечової кислоти. Для підтвердження діагнозу септичний артрит потрібно здати загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою (при цьому зазвичай підвищене ШОЕ і лейкоцитоз із зсувом вліво, що підтверджує наявності запального процесу). Аналіз синовіальної (суглобової) рідини (береться пункція з ураженої ділянки) необхідний для діагностики запальних захворювань суглобів і дистрофічних процесів. Завдяки Покупону аналізи в найкращих лабораторіях вашого міста можна здати дешевше зі знижкою до 80%

МРТ колінного суглоба

Від результатів обстеження буде залежати діагноз і подальше лікування у профільних фахівців, що зазвичай включає методи:

  • Медикаментозні: нестероїдні протизапальні препарати для зняття болю (мазі, уколи, в тому числі внутрісуглобні, таблетки), судинорозширювальні препарати для зняття набряку, глюкокортикоїди і інші групи ліків, в залежності від діагнозу. 
  • Немедикаментозні: ЛФК (лікувальна фізкультура), кінезотерапія, рефлексотерапія, лікувальний масаж, кріотерапія (лікування холодом), фізіопроцедури і інші. 
  • Хірургічні – наприклад, зшивання ушкодженого меніска методом артроскопії (за допомогою артроскопа – маленької камери, яку впроваджують в суглоб). Коли інших варіантів немає, застосовують ендопротезування (заміну колінного суглоба). 

Читайте також: 

Як записатися до лікаря в Києві 

МРТ і КТ – в чому відмінність, який метод

Як підготуватися до обстеження МРТ

Чим лікувати колінні суглоби в домашніх умовах

Звичайно, про повноцінному лікуванні серйозних захворювань не йдеться. В домашніх умовах можна лише полегшити болісні симптоми в коліні до відвідування лікаря.

Біль в коліні

Що робити, щоб зменшити біль:

  1. По можливості, забезпечте коліну спокій: зробіть перерву у своїй звичній діяльності, не ходите на тренування. Якщо ви отримали легку травму, відновлення займе не більш 2-3 днів. Більш серйозне пошкодження потребує консультації з лікарем.
  2. Прикладіть до травмованого суглоба холод (лід): грілку з холодною водою, обгорнутий тканиною пакет з льодом, потримайте компрес 15-20 хвилин. Це зніме набряк, якщо коліна опухли, і трохи втихомирити біль.
  3. Скористайтеся еластичним бинтом: це зафіксує коліно і зупинить процес накопичення рідини в зоні травми, зменшить утворення набряку. Тільки не перестарайтеся, стежте, щоб бинт не порушував нормальний кровообіг. 
  4. Ляжте так, щоб ноги були на піднесенні: підкладіть під хвору ногу подушку або валик з ковдри, так і рідина стікатиме в ногу і не утворюється набряк.
  5. Випийте болезаспокійливе, яке можна придбати без рецепта (ібупрофен, напроксен).

Народна медицина рекомендує такі засоби, чим лікувати хворе коліно:

  • Йод є дуже простим народним методом лікування коліна, що ломить і болить. Для цього треба в рівних пропорціях змішати йод і спирт і залишити на добу в склянці, поки розчин не стане прозорим. Такі ліки потрібно втирати в шкіру на хворому суглобі, бинтувати і укутувати ногу немає необхідності. 
  • Змішайте в рівних пропорціях сіль, соду, гірчичний порошок і мед, нанесіть суміш на колінний суглоб, замотайте плівкою і теплою тканиною, залиште на ніч. Кількість процедур – до 6, поки не припиниться біль і набряк. 
  • Артроз в народній медицині лікують теплою соняшниковою олією: її потрібно втирати в суглоб. Термін лікування – мінімум 7 днів. 
  • Добре знімає набряклість народний засіб на основі календули. Для цього кущ рослини повністю кип’ятять і в провареному вигляді прикладають до хворого коліна, обертають тканиною, змоченою у відварі, накривають плівкою і вовняним пледом (чимось теплим), лягають спати. Кількість процедур – до 4. 

Важливо! Самолікування може бути небезпечним: перш ніж застосовувати народні засоби, проконсультуйтеся з лікарем.

Бережіть свої суглоби, а якщо біль вас періодично турбує –  звертайтеся за допомогою. На сьогоднішній день медицина справляється з багатьма захворюваннями. Якщо у вас є рецепти, як успішно лікувати коліна в домашніх умовах –  діліться в коментарях :)

4 коментарів
  • Валерия

    Из-за интенсивных тренировок и бега, начала замечать боли в коленях, иногда. Буду пробовать способы лечения в домашних условиях пока..

  • Таня

    Как не странно причины я знала свои, а вот толковые лечения – нет. Буду пробовать то, что описано в статье!

  • Ольга

    Как не странно, но наш йод – это еще та крутая штука, которая помогает от многих вещей, прям практически от всего. Главное только не фанатеть.

  • Вика

    Эта статья как раз то, что я искала. Недавно начались проблемы с коленами из-за стоячей работы.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *