Венеричні захворювання: види, симптоми, як лікувати, профілактика

Інфекції що передаються статевим шляхом – це більше 30 відомих медицині збудників  – бактерій, вірусів, грибів, паразитів. Без своєчасного лікування багато з них можуть викликати ускладнення у вигляді циститу, пієлонефриту, безпліддя і навіть призвести до смерті. Які основні симптоми статевих інфекцій, де і які тести здавати, чим лікувати і як захиститися – розбиралася BlogPokuponTeam. А ще підготувала знижки до 80% на діагностику лікарів гінекологів, урологів и аналізи на виявлення венеричних інфекцій. 

Читайте в нашій статті: 

Основні ознаки венеричних захворювань, аналізи 

Зараження ІПСШ відбувається після незахищеного сексу. Інкубаційний період в середньому становить 1-7 днів, іноді довше від 10-14 до 30 днів. Симптоми інфекцій, що передаються статевим шляхом, схожі. Ось список самих основних: 

  • Виділення зі статевих органів незвичайного кольору (зеленого або жовтого), з неприємним запахом. 
  • Висипання (виразки і прищі), почервоніння, осередки запалення, набряк в області геніталій.
  • Сверблячка, біль, печіння, що загострюється при сечовипусканні. 
  • Біль крім області геніталій поширюється на поперек і живіт. 
  • Збільшення або хворобливість лімфовузлів. 
  • Проблеми з ерекцією, біль при виверженні у чоловіків. 
  • Утруднене сечовипускання. 
  • Субфебрильна температура (37-37,5°С). 

При будь-яких перелічених ознаках зараження слід негайно звернутися до лікаря і здати аналізи: 

  • Мазок зі слизової: сечовипускального каналу – у чоловіків, піхви і цервікального каналу – у жінок. Біоматеріал вивчають під мікроскопом відразу (мікроскопія) або роблять бакпосів (поміщають в живильне середовище для розмноження). Аналіз ефективний для виявлення грибкових захворювань, уреаплазми, гонококів (гонорея), хламідій, трихомонад (трихомоніаз). При прихованих перебігах захворювань, коли число збудників в організмі незначне, виявити інфекцію допоможуть інші методи діагностики (наприклад, ПЛР тест). 
  • ПЛР тест (кров з вени) на конкретний вид збудника. За допомогою цього методу вдається виявити інфекцію, навіть якщо вона присутня в організмі в мінімальних кількостях. 
  • Імуноферментний аналіз (кров з вени) – виявлення антитіл до збудника.
  • Кров для аналізу на ВІЛ, сифіліс, гепатит B і C. 
Мазок на венеричні хвороби

Проблема в тому, що збудники після потрапляння в організм можуть перебувати в сплячому, латентному стані. Людина може не підозрювати про зараження, поки не з’являться ускладнення. Тому, крім наявності симптомів венеричних хвороб, аналізи здають в таких випадках: 

  • При лікуванні безпліддя, оскільки венеричні захворювання – найчастіша причина порушень репродуктивної функції у жінок і чоловіків. 
  • На етапі планування та ведення вагітності – вчасно виявлена ​​хвороба знижує ризик невиношування дитини. 
  • Для виявлення прихованих інфекцій – профілактичний скринінг: до 40 років – раз у 2-3 роки (в ідеалі – щороку, особливо при частій зміні статевих партнерів), після 40 – щорічно.
  • Щоразу після незахищеного статевого акту з новим або малознайомим партнером. 

Кваліфіковану допомогу гінеколога та уролога можна отримати зі знижкою до 80% від Покупона: крім консультації, в пакет часто входить комплекс послуг з аналізами, УЗД і іншими видами діагностики. 

Види ІПСШ, симптоми, лікування 

Діагностику та лікування венеричних захворювань слід проходити обом статевим партнерам, до одужання необхідно утриматися від сексуальних контактів. 

Розглянемо найбільш поширені різновиди інфекцій, що передаються статевим шляхом. 

Кандидоз 

Молочниця або кандидоз – один з видів грибкових інфекцій (мікозів), з якою багато хто стикався: частіше жінки і рідше чоловіки. Вражає шкірні покриви і слизові оболонки. Часта причина неприємних проблем в інтимному житті. Збудник молочниці дріжджовий грибок Candida є в організмі усіх здорових людей. Але при зниженні імунітету, порушенні природного балансу флори, мікроорганізм може надмірно розмножуватися, викликаючи ознаки інфекції. 

Кандидоз

Симптоми: білі виділення, що нагадують розбавлений водою сир, з піхви – у жінок, на голівці пеніса – у чоловіків, свербіж і печіння при сечовипусканні.
Чим загрожує: хронічний, тривалий перебіг хвороби може викликати запалення сечовипускального каналу, сечового міхура і нирок, в особливо важких випадках – безпліддя, у вагітних – ураження плоду. 
Що здають для діагностики: мазок зі слизової геніталій, кров для ПЛР тесту. 
Лікування: місцеве – протигрибкові вагінальні свічки і мазі, прийом лікарських препаратів орально – протигрибкових і імуностимуляторів. 

Читайте також: Висипання на шкірі: причини і що робити 

Хламідії 

Хламідіоз – венеричне захворювання, що передається статевим (рідше – контактно-побутовим) шляхом, збудник – бактерії хламідії. Лікується досить легко, але відсутність лікування призводить до ускладнень. 

Симптоми: часто – безсимптомно, іноді спостерігаються склоподібні виділення, болі внизу живота і в крижах, субфебрильна температура тіла, дискомфорт при сечовипусканні. 
Чим небезпечні хламідії: безпліддя, викидні, позаматкові вагітності, аномалії розвитку плода – у жінок, уретрити, хронічний хламідійний простатит, кісти передміхурової залози – у чоловіків. 
Що здають для діагностики: якісний ПЛР-тест (так/ні) – зішкріб зі слизових оболонок урогенітального тракту, сеча, змив з кон’юнктив; аналіз крові на антитіла. 
Лікування: антибіотики тетрациклінового ряду. 

Уреаплазма 

Уреаплазмоз – захворювання, викликане зараженням мікроорганізмом схожим на вірус – уреаплазмою. Передача відбувається побутовим, статевим, вертикальним (від матері до плоду під час пологів), внутрішньоутробним шляхом. 

Симптоми: виділення зі статевих шляхів, свербіж, печіння, біль, різі при сечовипусканні, болючість під час статевих актів, дискомфорт і біль в нижній частині живота, набряк і почервоніння слизової піхви і шийки матки – у жінок, запалення яєчка або придатка (орхоепідидиміт) – у чоловіків. На деякий час симптоми можуть зникати, потім з’являються знову.
Ускладнення: порушення рухливості сперматозоїдів і їх загибель, хронічний простатит, цистит, пієлонефрит та інші захворювання сечостатевої сфери і органів малого тазу, сексуальні дисфункції – у чоловіків, безпліддя, порушення овуляції, переривання вагітності, передчасні пологи.
Що здають для діагностики: мазок із статевих органів, секрет простати, сперма, сеча.
Лікування: антибіотики (еритроміцин), імуностимулятори (тималін, Т-активін), пробіотики (Лактусан, колибактерин, біфідумбактерин). 

Мікоплазма 

Микоплазмоз – ЗПСШ, викликане діяльністю мікроорганізму мікоплазма. 

Симптоми: типові для всіх венеричних захворювань.
Чим загрожує: ураження сечостатевої системи (пієлонефрит, уретрит, простатит, бактеріальний вагіноз), сепсис, артрит, невиношування вагітності.
Що здають для діагностики: мазок з піхви, сечівника або шийки матки  – у жінок, з уретри  – у чоловіків, а також сеча.
Лікування: протизапальні препарати, імуномодулятори, фізіотерапія після закінчення гострого періоду захворювання. 

Обстеження на хвороби, що передаються статевим шляхом (TORCH інфекції) слід пройти на етапі планування вагітності – так ви убезпечите себе і майбутню дитину. 

Генітальний герпес 

Вірус герпесу буває 2 типів, перший найчастіше вражає ротову порожнину (застуда на губах – зустрічається у 50-80 % людей), ніс, шию, другий – статеві органи (менш поширений, заражено близько 20% населення). Від моменту зараження вірус знаходиться в організмі людини в сплячому стані. Мінімальне зниження імунітету веде до прояву хвороби у вигляді зовнішніх проявів. 

Герпес

Симптоми: бульбашкові висипання в паховій області.
Що здають для діагностики: кров на антитіла.
Якими препаратами лікувати: антивірусні ліки (ацикловір, зовіракс), імуномодулятори (анаферон, віферон), місцево – мазі і креми (пен-герпевір, ацик, агерп). 

Трихомоніаз 

Захворювання викликає найпростіший мікроорганізм трихомонада. 

Трихомоніаз 

Симптоми: дуже часто – без симптомів. Основні ознаки схожі з вагінітом у жінок і уретритом у чоловіків – жовто-зелені пінисті виділення з геніталій, свербіж, печіння. 
Чим загрожує: запалення статевих органів, безпліддя, простатит у чоловіків.
Що здають для діагностики: кров на антитіла.
Якими препаратами лікувати: спеціальні протимікробні таблетки (метронідазол, тинідазол).

Вірус папіломи людини (ВПЛ) 

ВПЛ-інфекція є однією з найбільш поширених ІПСШ. Викликається попаданням в організм вірусу папіломи людини. Існує понад 100 типів цього збудника. Деякі з них не є небезпечними, наприклад ті, які викликають появу бородавок на ступнях або долонях. Але деякі з ВПЛ, віруси високого ризику (їх як мінімум 14), можуть спровокувати розвиток онкологічних захворювань. За інформацією ВООЗ, 70% всіх випадків раку і передракових уражень шийки матки викликають два типи ВПЛ (16 і 18). Для чоловіків небезпечні ВПЛ 11 (рак гортані), ВПЛ 38 (меланома), ВПЛ 45, 51 (рак пеніса). 

ВПЛ

Симптоми: бородавки в області статевих органів.
Чим загрожує: ВПЛ може перерости в рак шийки матки, зовнішніх статевих органів, піхви, пеніса і інших органів.
Діагностика: у жінок – кольпоскопія шийки матки, стінок піхви з прицільною біопсією змінених ділянок (профілактично слід робити 1 раз в рік). Для ПЛР тесту: мазок або зішкріб у жінок з цервікального каналу, у чоловіків – з уретри.
Як лікувати: видалення новоутворень на шкірі, імуностимулятори (лаферон, лаферобион, альфарекин, реаферон, віферон), спеціальні противірусні препарати.
Як захиститися: вакцинація від ВПЛ типу 16 і 18, захищає від раку шийки матки. Щеплення дієве, якщо до моменту вакцинації людина ще не заражена небезпечними видами ВПЛ. Тому ВООЗ рекомендує робити щеплення дівчаток з 9 до 14 років, до початку статевого життя. 

Гонорея 

Гонорея – інфекційна патологія, одна з венеричного букета, який можна виявити у себе після сексу, не захищеного спеціальними засобами. Викликається діяльністю бактерії гонококк. Інфекція вражає сечостатеві шляхи. 

Гонорея

Симптоми: 

  • жовтувато-білі виділення з геніталій, біль, печіння при сечовипусканні, часті позиви в туалет, підвищення температури тіла; 
  • у жінок – набряк і запалення вульви, міжменструальні кровотечі, біль внизу живота; 
  • у чоловіків – запалення головки статевого члена, злипання губок уретри вранці, симптом «ранкової краплі»: пік виділень доводиться на ранкове сечовипускання. 

Чим загрожує: запалення придатка яєчка – у чоловіків, матки і придатків, безпліддя, позаматкова, загроза переривання вагітності, фригідність – у жінок.
Діагностика: застосовуються різні методи. У лабораторії Синево, наприклад, для виявлення гонореї беруть: 

  • Мазок на флору. Визначається наявнігепатисть або відсутність гонокока (лат. Neisseria gonorrhoeae). 
  • Зішкріб на визначення ДНК гонокока. 
  • Загальний аналіз крові і сечі, біохімічний аналіз крові – для визначення запального процесу в сечостатевій системі. 

Чим лікувати: Антибіотики (цефтриаксон, азитроміцин, гентаміцин, доксициклін). 

При наявності симптомів або в якості профілактики краще обстежитися відразу на кілька ІПСШ. Шукайте пакети аналізів зі знижкою до 75% на маркетплейсі Pokupon. 

Сифіліс 

Хвороба, збудником якої є бактерія бліда трепонема. Крім незахищеного статевого контакту, заразитися можна побутовим шляхом і через переливання крові. Захворювання проходить 3 стадії. 

Сифіліс

Симптоми: 

  • Первинний сифіліс (тривалість до 4 тижнів) – поява хворобливих виразок (твердого шанкра) на різних частинах тіла, в тому числі на статевих органах, збільшення лімфовузлів.
  • Вторинний сифіліс (6-9 тижнів після утворення виразок): поява сифилитических висипань, головний біль, підвищення температури, загальна слабкість. Через 2-3 місяці висип проходить – хвороба перейшла в приховану форму. 
  • Третинний сифіліс (через 3-5 років після зараження): висипання, схожі на горбки або вузли. 

Чим загрожує: запущена стадія хвороби (третинний сифіліс) викликає ураження внутрішніх органів (серця, печінки), мозку, нервової системи; розвиток паралічів, руйнування кісток. При відсутності лікування – смерть.
Що здавати: кров на реакцію Вассермана (RW).
Лікування: прийом антибіотиків, препарати для місцевого лікування, імуномодулятори. 

Щорічні планові чекапи, незалежно від частоти зміни партнерів – у гінеколога (для жінок) і уролога (для чоловіків) – хороша звичка турботи про здоров’я і профілактика ІПСШ. 

ВІЛ 

ВІЛ – вірус імунодефіциту людини, в першу чергу вражає імунну систему. Підступність цієї хвороби полягає в тому, що на початковій стадії – а вона може тривати роки – неполадок зі здоров’ям людина не відчуває. Живе звичайним життям, не підозрюючи, що хвора і заражає своїх статевих партнерів. Рано чи пізно ВІЛ переходить у стадію СНІДу (синдром набутого імунодефіциту), і без лікування настає летальний результат. 

ВІЛ

Симптоми: лихоманка, висип на слизових і шкірі, біль в горлі, збільшення лімфовузлів і інші клінічні прояви.
Чим загрожує: смертельний результат в найгіршому випадку. 
Що здавати: кров на виявлення ВІЛ інфекції.
Лікування: антиретровірусні препарати  – прийом протягом усього життя. 

Стафілокок 

Патогенні стафілококи також можуть стати причиною венеричних захворювань. Разом з гонококами, трихомонадами, хламідіями і іншими мікробами, стафілокок потрапляє в статеві шляхи під час сексу. Результат – свербіж, біль і печіння, можливі гнійні висипання в області геніталій. 

Як виявити: бакпосев мазка.
Лікування: антибіотики. 

Донованоз 

Пахова гранульома або донованоз – інфекційне захворювання внаслідок зараження бактеріями, передається статевим (в окремих випадках побутовим) шляхом. 

Донованоз

Симптоми: червоні виразки з характерним згорнутим краєм грануляційної тканини – зазвичай на стовбурі статевого члена, статевих губах або в анусі, рідше – на піхві або шийці матки.
Чим загрожує: виразки руйнують внутрішні і зовнішні тканини, викликаючи витік слизу і крові з кровоносних судин. Зростає ризик інфікування іншими патогенними мікроорганізмами.
Діагностика: фізичний огляд, біопсія тканини і барвник Романовського (тіла гранульоми стають темно-фіолетовими). ​​
Лікування: антибіотики (тетрациклін, еритроміцин, стрептоміцин, гентаміцин, азитроміцин).

Гепатити В, С 

До венеричних хвороб також слід віднести гепатит В (ймовірність зараження гепатитом С при сексуальному контакті менше – близько 3-5%). Крім інтимного контакту, ця вірусна інфекція передається через кров і внутрішньоутробно, від матері до дитини. 

Гепатит

Симптоми: біль і важкість у правому підребер’ї, втрата апетиту, нудота, блювота, діарея, кал світлого відтінку, сеча темна, жовтий колір шкіри і білків очей, свербіж шкіри. 
Ускладнення: при розвитку хронічної форми – цироз печінки, рак, смертельний результат.
Як перевірити наявність вірусу: здати венозну кров на антитіла і ПЛР тест на вірусну РНК.
Лікування: гострий перебіг – відновлення втрат рідини, хронічна форма – противірусна терапія (тенофовір, ентекавір).
Профілактика: вакцина проти гепатиту В. 

Читайте також:
Біль в правому підребер’ї 
Календар щеплень: коли і де робити

Паразитарні хвороби 

Передаються при статевому контакті і паразити – кліщі, воші і мікроскопічні організми. 

Коростяний кліщ 
Коростяний кліщ 
  • Короста – хвороба викликана інфікуванням мікроскопічними кліщами. Паразити потрапляють у верхній шар шкіри в області геніталій, між пальцями, на зап’ястях, лінії талії. Симптоми: висип на шкірі у вигляді папул (бульбашок, горбків) і ходів. Для виявлення хвороби беруть зішкріб з шкіри. Лікують коросту мазями (скабіцид) і оральними препаратами (івермектин). 
  • Кліщовий бореліоз (хвороба Лайма) – інфекційне захворювання, викликане бактеріями бореліями, переносниками яких є кліщі. Хвороба передається через укуси кліщів, статевим і трансплацентарним шляхом. Симптоми: на 1 стадії – мігруюча еритема (кільцеподібне почервоніння), ломота в тілі, підвищена температура, 2 стадія (1-3 місяці після інфікування) – збудник розноситься з кровотоком, вражає нервову, серцево-судинну систему, 3 стадія – ураження суглобів (артрит, артралгія). Аналізи: кров на виявлення антитіл. Лікування: антибактеріальні препарати. 
  • Лобкової педикульоз – венерична хвороба, викликана лобковими вошами. Передається статевим і контактно-побутовим шляхом. Симптоми: сверблячі висипання (папули, везикули). Чим лікувати: розпорошувати аерозоль з пиретрином (речовиною, нейротоксичною для паразитів). 
  • Токсоплазмоз – поширена паразитарна інфекція, в залежності від регіону, нею заражено від 10 до 90% населення. У питанні, чи може передаватися статевим шляхом токсоплазмоз, думки вчених розійшлися, деякі відносять його до ІПСШ. Основний шлях – контакт з хворими тваринами (найчастіше це кішки) через їх слину, екскременти, кров і лімфу. В основному протікає безсимптомно, але можуть бути важкі течії з летальним результатом. Головна небезпека таїться в первинному зараженні токсоплазмою вагітної: внутрішньоутробна передача хвороби від матері до плоду може спричинити аномалії розвитку дитини. Які аналізи здати: кров на антитіла. Як лікувати: прийом препаратів «Фансидар», «Роваміцин» і «Бісептол». 

Латексний презерватив не має пор, тому на 95-97% захищає від ІПСШ. Ще одна порада: в сексуальні зв’язки з новими партнерами краще вступати тільки при наявності свіжої довідки від гінеколога/уролога.

М’який шанкр 

Цей вид статевої інфекції більш поширений в країнах, що розвиваються – в Африці, Центральній і Південній Америці, але і в Європі бувають спалахи. Збудник хвороби м’який шанкр – бактерія Haemophilus ducreyi. 

М'який шанкр 

Симптоми: генітальні виразки округлої форми.
Ускладнення: підвищується ймовірність зараження ВІЛ інфекцією.
Діагностика: бакпосев, серологічний скринінг (виявлення антитіл в крові), аналіз зіскрібка.
Лікування: антибіотики – цефтриаксон внутрішньом’язово, азитроміцин, ципрофлоксацин або еритроміцин перорально. 

Профілактика статевих інфекцій: як захистити себе 

Венеричні хвороби – явище дуже неприємне і може мати небезпечні наслідки і ускладнення. Звичайно, цілком безпечним є статеве життя з одним постійним партнером, який зберігає тобі вірність. Якщо такої впевненості немає, не варто нехтувати регулярними чекапамі і довідками від жіночого (чоловічого) лікаря. Як себе захистити, універсальні заходи профілактики: 

  • Використання латексних презервативів під час вагінального, анального і орального статевого акту. Не можна використовувати презерватив повторно. 
  • Пильний зовнішній огляд партнера – чи немає висипу, почервоніння, виділень. 
  • У нових партнерів до статевого контакту слід просити довідку від венеролога. 
  • При найменших симптомах ІПСШ звертатися за медичною допомогою. Хвороба, яку було виявлено на ранніх стадіях, лікується набагато швидше. 
  • Якщо інфекція підтвердилася, лікуватися повинен і ваш партнер. До повного одужання слід утриматися від статевих зв’язків. 
  • Щорічне профілактичне обстеження – при активному статевому житті, навіть якщо немає симптомів інфекції. 
  • Вакцинація: від ВПЛ і гепатиту В розроблені вакцини, це ефективний спосіб захистити себе від хвороб. 
Захист від венеричних хвороб

Читайте також: Що робити, щоб не завагітніти: ефективні методи

А чи надійно ви захищаєтеся від захворювань, що передаються статевим шляхом, – діліться в коментарях і будьте здорові!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *